OpinieKlimaat

Dat afvalverwerkers hun CO2-uitstoot niet melden, mag van de wet? Dan moet die wet aangepast

Dat afvalverwerkers hun uitstoot van CO2 niet melden is volgens de wet, maar het deugt niet. De urgentie van klimaatschade vergt een aanpassing van de wet, vindt Willem Konijnenbelt.

Afvalverwerkers registreren de helft van hun CO2-uitstoot niet, zo opent Trouw op 2 april. Het gaat om de uitstoot door grote afvalverwerkers bij het verbranden van organisch materiaal. Dat niet-registreren is blijkbaar wettelijk in orde, maar over de vraag of het milieutechnisch ook oké is, zijn de geleerden verdeeld.

Dat de wettelijke regel (‘deze CO2-uitstoot hoef je niet te registreren’) milieutechnisch verantwoord zou zijn, wordt beargumenteerd door erop te wijzen dat bij de verbranding van organisch materiaal alleen de CO2 vrijkomt die het organische materiaal eerder uit de lucht heeft opgenomen. Gevat in een formule, waarin q staat voor hoeveelheid, ziet dat er zo uit: -q + q = 0. Milieuneutraal derhalve.

Ik neem graag aan dat de formule de werkelijkheid dekt, maar merk wel op dat de hoeveelheid aan de lucht toegevoegde kinetische energie, warmte, buiten beeld blijft. Het argument klopt dus wanneer je het perspectief van de langetermijn-CO2-boekhouding als leidend beschouwt.

Maar zou vanuit dat perspectief niet evenzeer kunnen worden betoogd dat het verbranden van olie en gas, toch ook organische producten, eveneens onschuldig is?

De vraag of de wettelijke regel deugt, dringt zich op in een tijd waarin de brandende kwestie is, hoe we de opwarming van de aarde kunnen beteugelen en zo mogelijk enigszins kunnen terugdraaien. Dan is ook van belang wanneer de CO2 uit de lucht is opgenomen en wanneer die weer wordt uitgestoten.

Dan is elke verhoging van de hoeveelheid CO2 nu uit den boze, ook al heeft de betrokken hoeveelheid gas ooit al in de atmosfeer gezeten. En dat perspectief is nu oneindig veel relevanter dan het tijdloze van de rekensom hierboven.

Ik kan de bakker ook niet betalen met mijn vroegere rijkdom

In financiële termen: als ik vroeger heel rijk was en nu heel arm ben, dan heb ik gemiddeld in mijn leven vast in redelijke welstand verkeerd, daarover valt niet te klagen. Maar met die geruststellende wetenschap kan ik nu de bakker niet betalen en dreig ik dus om te komen van de honger.

Het vraagstuk van de te meten milieuprestaties van de afvalovens moeten we niet bezien vanuit het perspectief van de langetermijn-boekhouding van de CO2 in de lucht, maar van de urgentie om nu de uitstoot drastisch te verminderen. Dus moeten we ook rekening houden met de CO2-uitstoot die plaatsvindt bij de verbranding van organische afvalstoffen.

De wet zal daarom moeten worden aangepast.

Lees ook:

Afvalverwerkers registreren de helft van hun CO2-uitstoot niet

Grote afvalverwerkers negeren zeker de helft van hun CO2-uitstoot. De wolk aan broeikasgas die ze wel uitstoten maar niet registreren, telt op tot de jaarlijkse uitstoot van een middelgrote kolencentrale, of van 375.000 huishoudens (3 megaton). Deze incomplete boekhouding mag volgens alle regels. Maar het betekent ongezien wel een extra tegenslag voor het klimaat.

Alle rekentrucs met CO2 vertroebelen de blik op het klimaatprobleem

Terecht stellen steeds meer mensen kritische vragen bij deze praktijk. Het tempo waarin biogene CO2 de atmosfeer in wordt geblazen is al snel hoger dan planten en bomen in hun groei kunnen bijhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden