Commentaar

Dat 112 drie uur lang onbereikbaar was, is onaanvaardbaar

Dat een nationaal noodnummer drie uur lang onbereikbaar is, is verontrustend. Het optreden van minister van justitie Grapperhaus gisteren in de Kamer was daarbovenop nog eens ontluisterend.

Hij verschool zich achter onbegrijpelijke ambtenarentaal over ‘operationele draaiboeken’ en beslissingen om ‘op te schalen’ zonder in te gaan op de dringende vraag van de gehele Kamer: wat is er nu maandag precies gebeurd en waarom was de reactie van de betreffende autoriteiten zo gebrekkig en vooral zo rommelig?

Het nationaal noodnummer 112 en het meldnummer van de politie 0900-8844 waren maandag enige tijd onbereikbaar door problemen bij telefoonprovider KPN. Het is tekenend dat Grapperhaus dit een belangrijk feit vond, iets wat hij in zijn antwoord aan de Kamerleden diverse keren herhaalde. Voor de burger die dringend hulp nodig heeft, is de vraag bij wie de fout ligt dat hij niemand aan de lijn kan krijgen volkomen irrelevant. Hij zal zich minimaal verbazen, zo niet verbijsterd zijn, dat een nationaal noodnummer plat ligt.

De burger zal er ook niet veel voor kopen dat in korte tijd waarschuwingen werden verstuurd via het mobiele telefoonnetwerk. Hij zal totaal in verwarring zijn geweest dat op dezelfde plek in het land waarschuwingen kwamen van verschillende politieregio’s met steeds verschillende telefoonnummers en, in één geval, zelfs het meldnummer van een landelijke krant.

Onbevredigend

Grapperhaus had geen antwoord op vragen van de Kamer hoe het mogelijk kan zijn dat drie systemen bij KPN, die onbereikbaarheid moeten voorkomen als het netwerk wegvalt, de gebeurtenissen van maandag niet hebben kunnen voorkomen. De back-up is ontworpen nadat in 2012 112 al enige tijd onbereikbaar was. De belofte van toenmalig minister Opstelten was dat 112 te allen tijde bereikbaar diende te zijn, nadat een man aan hartfalen overleed toen omstanders het noodnummer niet konden bereiken.

De back-up zit echter ook bij KPN en dat zou wel eens het grote probleem kunnen blijken te zijn. Ook in 2012 dacht niemand er aan dat het wellicht goed zou zijn naast KPN ook aanbieders van andere telefoonnetwerken te betrekken bij het waarmaken van de belofte dat 112 te allen tijde bereikbaar is.

De Kamer bleef gisteren door het onbevredigende optreden van Grapperhaus in verbijstering achter. Geen begin van een antwoord, laat staan een argument dat vertrouwen geeft dat het bij het incident van maandag zal blijven.

De minister zal desondanks snel dat argument moeten geven. Dat er slachtoffers kunnen vallen omdat hulpdiensten niet te bereiken zijn, is onaanvaardbaar.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden