null Beeld

Lezersreacties

Dank Mascha, ook ik ga door met dingen die nog wel kunnen

Redactie Trouw

Herkenning

Het verhaal van Mascha Kamphuis over hoe ze haar leven opgepakt heeft na de operatie aan de tumor in haar hoofd, heeft mij diep geraakt. Ik moest huilen omdat ik zoveel situaties herkende. Ik ben gezegend met een liefde- en begripvolle familie en we zijn samen blij met de dingen die nog wél kunnen. Ook ik kan zeggen: “Ik ga door.” Dank Mascha, voor uw ontroerende, duidelijke verhaal.

Evamarion Scherrewitz, Almere

Herkenning (2)

Ik fietste over een beveiligde rotonde en werd aangereden door een automobiliste die, zoals ze zelf heeft gezegd, even (!) niet goed oplette. Ik werd gelanceerd van mijn fiets, met 25 hersenbloedingen tot gevolg. En een tijdlang in een revalidatiecentrum na een dag of tien op de IC . Mijn actieve vrijwilligersleven was voorbij, mijn leven met niet-aangeboren-hersenletsel werd een feit. Ik ben inmiddels 83 jaar. Mijn taalcentrum is niet aangetast, vijfentwintig andere breincentra wel. Heel positief voor mij dat mevrouw Kamphuis haar ervaringen deelde. De ernstige vermoeidheid waarover ze vertelde, oh wat herken ik dat!

Jeanne Koelé-Kruijff, Alkmaar

Niet van Oosterhuis

Jarenlang gebruikte ik het gedichtje waarover Pieter van der Ven schrijft (Uitgelicht, 23 mei). Ik had het uit een rouwadvertentie (zonder vermelding van de auteur) gehaald en vond het prachtig als afsluiting van een begrafenis of crematie. Als geestelijk verzorger/predikant bij twee verpleeghuizen in Rotterdam-Zuid hoorde het leiden van uitvaarten bij mijn werk. Nog steeds vind ik het een prachtig kort gedicht. Het interesseert me niet zo erg wie het heeft geschreven. Het gaat om de inhoud en het brengt troost aan rouwenden, dat is het allerbelangrijkste.

ds. Anja de Vries (em.), Gouda

Andermans erfenis

Economen houden meer van erfbelasting dan de kiezer (Trouw, 22 mei). Logisch: de econoom schrijft over andermans geld, de kiezer denkt aan zijn eigen portemonnee. En die vraagt zich steeds vaker af, of juist de overheid een eerlijke en doelmatige besteder is van het geld dat voor de gemeenschap bedoeld is. Ik vind erfbelasting rechtvaardiger dan bijvoorbeeld de vermogensbelasting maar kinderen moeten wel een familiebedrijf kunnen voortzetten. En dan bedoel ik het mkb, niet Heineken. Veel boeren hadden er anders in de jaren zeventig noodgedwongen mee op moeten houden. En wat als we de erfbelasting afhankelijk maken van de inkomens- of vermogenspositie van de erfgenaam? Dat zorgt voor een kleiner verschil tussen arm en rijk, terwijl de opbrengst niet minder hoeft te zijn.

Huug Laoh, Utrecht

Bachmoet vernietigd

Ephimenco beschrijft de foto van de Russische soldaat met de vlag van de Russische Federatie om de overwinning te vieren (23 mei). Mij bekroop het gevoel: de Oekraïense stad Bachmoet is vernietigd.

Matthy Riezebos, Purmerend

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden