null Beeld

Brief van de hoofdredactie

Dag en nacht in touw om het demasqué van Rutte te beschrijven

Het was zo’n zinnetje waarin de val van onze evenwichtskunstenaar zich leek aan te kondigen: “Kamerleden en journalisten ­vragen elkaar, haast ongelovig: is dit het einde van het tijdperk-Rutte?’’. De zin is afkomstig uit het stuk van parlementair redacteur Niels Markus, die de koorddansact van Rutte en de ex-verkenners Ollongren en Jorritsma beschreef. Dit verscheen donderdagavond op de site.

Zinnetjes als hierboven pakten zich in de loop van de dag en nacht als donderwolken samen boven het hoofd van de man die het afgelopen decennium met zijn pragmatisch optimisme de politiek beheerste. En tot het beruchte zinnetje ‘positie Omtzigt: functie elders’ zeer populair was bij de kiezers. Populair genoeg om de verkiezingen te winnen.

Scheuren in de troon

De scheuren in Ruttes troon kondigden zich de afgelopen week aan. De parlementsredactie ging daarom donderdag op volle sterkte de dag en de nacht in. Op de site ging de liveblog van start. Het eerste bericht verscheen om 10.41 uur, het laatste vrijdagochtend 03.42 uur, in totaal zo’n 55 berichten die met elkaar het ­demasqué van Rutte schetsten. Geschreven door redacteuren die deels vanuit huis (corona!) het debat volgden. Redacteur Wendelmoet Boersema tikte de nacht door.

In de ochtend en in de middag ligt de focus op online, maar tegelijkertijd moet de krant worden gemaakt. Dat is voor iedereen onder hoge druk multitasken: voor vormgevers, beeldredacteuren, de mensen van eindredactie, online en politieke redactie, nieuwscoördinatoren, iedereen moet aan de bak voor de diverse nieuwsplatforms. Je moet in print en ­online kunnen denken, die ieder hun eigen tempo en wetmatig­heden kennen. Terwijl de gebeurtenissen elkaar razendsnel opvolgen, waarbij duiding van de feiten lastig maar onontkoombaar is.

Dat gold ook voor het commentaar. Er moest, zo vonden wij, een commentaar komen over de gebeurtenissen, maar dat mocht niet worden ingehaald door ontwikkelingen in de nacht. Dan zou het commentaar achterhaald zijn. Voor de zekerheid werd een reservecommentaar ­getikt en klaargezet voor het ­geval een commentaar over de politieke crisis niet mogelijk zou zijn. Dat bleek niet nodig.

Een ­geheide opening krant, nu op pagina drie

Een jammerlijk lot onderging de joekel van een primeur over het Defensie-budget. De vier militaire bazen van landmacht, marine, luchtmacht en marechaussee luidden de noodklok over de zorgwekkende staat van de krijgsmacht. ‘Een zeldzaam noodsignaal van Defensie’, luidde de kop. Een ­geheide opening krant, maar nu naar pagina drie geschoven, ­omdat het nieuws uit politiek Den Haag belangrijker was.

We hadden het defensienieuws kunnen uitstellen, maar het interview met de vier heren in de Verdieping kon helaas niet meer gewisseld worden. ‘Krijgsmacht is internationaal een klaploper’, luidde de kop. Geen misselijke tekst. In normale tijden zou het Binnenhof ontploffen na zo’n alarm. Interessant detail: de commandanten lieten zich fotograferen in werkuniform. Het ceremonieel tenue bleef in de kast. Wat voor signaal gaven ze hiermee af? U mag het zeggen.

Politiek redacteur Wilma Kieskamp tikte op de deadline van 22.45 uur de opening op de voorpagina. Ook dit verhaal was lastig omdat je niet weet hoe het debat zal eindigen. ’s Nachts om 3.00 uur plaatste de chef van de politieke redactie, Bart Zuidervaart, een update van dit bericht op onze site, onder de kop ‘Rutte zwaar gehavend na motie van ­afkeuring, maar hij stapt niet op’. Nog niet.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden