null Beeld
Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

Cultuur zo dichtbij in je luie stoel, mag dat ook na corona blijven bestaan?

Heeft u ervaring met thuis online een concert of theaterstuk bekijken? Of doneert u aan het kleine theater bij u in de buurt? Lezers antwoorden verschillend op de vraag van Monic Slingerland.

Monic Slingerland

Organist

Reeds langer volgen wij een jonge organist. Via YouTube. En sinds de uitbraak van het coronavirus doen we dat via een livestream. Met letterlijk een wereldwijd publiek. Een gift aan de organist hoort erbij. Daarmee is goede apparatuur voor een goede livestream gekocht. Elke week zitten we voor het concert. Een verademing.

Gerhard Feddes, Rutten

Luie stoel

Wij kopen regelmatig kaartjes voor een online voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Uiteraard is het een andere beleving dan in het theater. Maar het heeft ook voordelen om vanuit je luie stoel in de huiskamer en van zo dichtbij van moderne dans te kunnen genieten. Als we weer naar theaters kunnen, zullen we dat zeker doen, maar ik hoop dat deze vorm ook behouden blijft.

Lenneke de Jager, Bergschenhoek

Irritant

Aanvankelijk vonden wij de live­stream een geweldig idee. Vol verwachting zaten we meermaals klaar voor een online concert van het Koninklijk Concertgebouworkest of de Philharmonie Zuidnederland. We hebben glasvezel, dus dat moest prima lukken. We zijn daarvan genezen. Want wat we ook probeerden, de verbinding bleek in alle gevallen mankerend. We liepen met de laptop naar alle hoeken van het huis, zaten zowat óp het modem, maar niets hielp. Slechts fragmentarisch, met vele black-outs, krijgen we zo’n concert binnen. Als je voor zo’n internetuitzending tickets hebt betaald (en dat is logisch), is dat zeer irritant. Het is hoogstnoodzakelijk dat muziek, dans en theater blijven doorgaan. Maar het is steeds een offer om gedeeltes te moeten missen.

H. Meeuws-Tonnaer, Horn

Doneren

Ons koor, Jubilate Deo Woudenberg, ging van live naar livestream: ons najaarsconcert is 3 oktober op 1,5 meter gezongen. Nog te beluisteren via YouTube. Die avond hebben ruim 4000 mensen gekeken en gedoneerd. Mensen hebben behoefte aan concerten en muziek in welke vorm dan ook. Zelf doneer ik regelmatig voor diverse livestream concerten.

Bep Haanschoten, Woudenberg

Online zie je meer

Ik ben zeer enthousiast over online (amateur) theater. Onlangs zag ik zo het toneelstuk ‘Pastoor Van der Loos’ van regisseuse Rosanne Eschweiler. Op een klein podium in het dorpshuis in Uitgeest, maar door slimme belichting en decorwisselingen was je als kijker telkens op een andere plek. Ik zag zo meer dan als ik in de zaal had gezeten. Nu stimuleer ik in mijn woonplaats toneelgezelschappen en koren om hun voorstellingen ook live te streamen. Dit zal na corona zeker blijven bestaan.

Job Twisk, Heiloo

Live videoconcert

Muziek luisteren en zingen, daar houd ik van. De maand van advent en Kerst is voor mij een muziekmaand bij uitstek. Daarom heb ik een kaartje gekocht voor een live videoconcert van een christelijke band. Ik word er nu al blij van.

Jeanette Rodenburg - van Genderen, Zoetermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden