Opinie

Crisis is vooral ook een morele crisis

Studenten in Maastricht. Jongeren weten goed op nieuwe ontwikkelingenin te spelen, maar door de crisis is er weinig geld voor scholing. Beeld ANP
Studenten in Maastricht. Jongeren weten goed op nieuwe ontwikkelingenin te spelen, maar door de crisis is er weinig geld voor scholing.Beeld ANP

De financiële crisis wordt vooral gezien als een financiële ramp, terwijl de crisis veel meer omvat. De crisis is een morele crisis, veroorzaakt door een ongebreidelde hebzucht en een streven naar macht.

Paul de Blot en hoogleraar business-spiritualiteit Nyenrode Business Universiteit

Die eenzijdigheid blijkt weer uit het 'Lente-akkoord'. De redding van Nederland wordt, in navolging van de Europese Unie, bovenal gezocht in financiële bezuinigingen om een duurzame toekomst te garanderen ter wille van ons nageslacht. Maar als we dieper inzoomen, blijkt die aanpak een ramp voor jongeren. Terwijl zij die duurzame toekomst juist vorm moeten geven.

Ouderen verliezen snel hun deskundigheid, want kennis veroudert tegenwoordig steeds sneller en wordt dus steeds sneller onbruikbaar. Jonge mensen kunnen wel met nieuwe ontwikkelingen omgaan en weten nieuwe mogelijkheden en middelen te vinden voor duurzaamheid.

Maar door onze bezuinigingswoede wordt hen vaak de kans ontnomen om iets te doen. Tijdens een crisis als de huidige zou juist meer in de scholing van de jeugd moeten worden geïnvesteerd, waarbij jongeren met een verstandelijke beperking van groot nut kunnen zijn. Datzelfde geldt voor de zorg. Zieken kosten geld, maar gezonden maken geld.

Er wordt al het nodige geïnvesteerd in de jeugd en in de gezondheidszorg. Maar door de verouderde bureaucratie en gecentraliseerde grootschalige aanpak met de oudere generatie aan het stuur komt er vaak niet veel van terecht. En het is vaak tragisch te zien hoe in het onderwijs bij bezuinigingen energieke jongeren vaak als eersten worden ontslagen om ouderen te sparen. Deze jongerendiscriminatie zien we ook elders.

Jeugdwerkloosheid is de grootste ramp voor duurzaamheid. We hebben een nieuwe aanpak nodig die vooral gericht moet zijn op onze jonge mensen, en die gericht is op onze geestelijke kracht, in plaats van zoeken naar een herstel van het oude, dat nooit terugkomt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden