CommentaarStikstof

Creatief boekhouden met stikstofuitstoot

null Beeld
Beeld

Anderhalve week voordat de maatregel zou moeten ingaan, ziet landbouwminister Schouten er toch maar weer van af. Er komen dus geen speciale voereisen voor melkvee, een maatregel om het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen en zo de stikstofuitstoot via mest te verminderen. Nu heeft Schouten van meet af aan gezegd dat ze niet wilde sollen met de gezondheid van vee. Tegelijk verdedigde ze met verve een omstreden maatregel waarvan de opbrengst, zelfs in het gunstigste geval, marginaal zou zijn. Dus nu ze haar plan alsnog intrekt, na een kritisch advies van Wageningen Universiteit, blijft vooral de vraag hangen: was dat wel handig?

Dit is illustratief voor de aanpak van het hele stikstofdossier, waarbij ingrijpende maatregelen en stevige keuzes voor de landbouw uitblijven, zo vindt ook de commissie-Remkes. Oplossingen zijn tot nu toe vooral gekrabbel in de marge, gericht op de korte termijn en weinig visionair. Ja, de maximumsnelheid op snelwegen is naar beneden gegaan – wat sommige mensen vreselijk vinden - en er zijn plannen gemaakt om in 2030 de stikstofuitstoot door de landbouw met een kwart te verminderen - wat nog ver weg is. Maar ondertussen is er geen koe minder op het platteland. Sterker nog, volgens de nieuwste cijfers van het CBS is het aantal van deze ‘stikstofkanonnen’ juist licht gestegen. Ook daarom is het terecht dat Schouten opnieuw een oplossing in de landbouwsector zoekt voor haar acute probleem. Maar laat het dan wel een kansrijke oplossing zijn.

De veevoermaatregel was vooral bedoeld om te voorkomen dat de bouw dit jaar opnieuw zou stilvallen. Schouten wil, nu deze maatregel wegvalt, de warme sanering van de varkenshouderij versnellen. Daar was al eerder veel geld voor uitgetrokken. Ze wil de stikstofwinst die die sanering oplevert niet pas eind 2022 inboeken, maar al per 1 januari volgend jaar. Dit is creatief boekhouden pur sang, ook wel een typisch gevalletje ‘de huid verkopen voordat de beer is geschoten’, een Haagse praktijk waar de Raad van State mei vorig jaar juist zo nadrukkelijk een streep door haalde. Want zijn er binnen drie maanden inderdaad voldoende varkensboeren uitgekocht om die besparing per 1 januari te boeken? En, ook niet onbelangrijk, neemt hierdoor de stikstofuitstoot ook af op de gewenste plek, bijvoorbeeld in de Randstad, waar veel extra woningen moeten komen? De vooraankondiging van Schouten dat, nu de veevoermaatregel is gesneuveld, eind dit jaar de vergunningverlening voor bouwprojecten ‘wel enkele weken’ zal stil liggen, is in ieder geval een veeg teken. Dat kan nog wel eens veel langer gaan duren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden