null Beeld

Het antwoord opde vraag van Wilma van Meteren

Coronatijd is een kans om naar vogels te kijken. En om jonge merels te redden

Door welke vogel is de lezer gefascineerd geraakt in coronatijd? ‘Ineens die ijsvogel!’

Redactie Trouw

Blauwborst

Mijn man kijkt vaak vogels en wees mij regelmatig iets aan. Ik zag het nooit, hoogstens mussen en kauwtjes. Maar nu ben ik ook aangestoken. Er werd nog een verrekijker gekocht. In Waverveen zou een blauwborst zitten, dus dat werd mijn eerste doel. Ik moest nog even oefenen met de verrekijker. Al snel zag ik een rietgors en de blauwborst. Een heerlijke manier om in de natuur te zijn.

Karin Fokker Bunnik

IJsvogel

Sinds februari ben ik thuis vanwege een hersentumor. De vogels in mijn tuin heb ik verkering zien krijgen en ouders zien worden. Met een vriendin ging ik, verrekijker in de hand, op zoek naar watervogels. Tijdens een wandeling door het dorp zagen we plotseling een ijsvogel. Een fijne afleiding. Mijn medische afspraken gaan gepaard met vogels. Lag ik op de derde verdieping van het UMC Utrecht, ontdekte ik een scholeksterpaartje op het dak van het bijgebouw. Bij alle 28 ritjes naar Delft voor mijn bestralingen zaten ooievaars op de lantaarnpaal langs de snelweg. Bij het centrum voor de bestralingen vliegen visdiefjes, zwemt een kuifeend en zie ik de jongen van de fuut en de nijlgans steeds groter worden. Een aalscholver is poortwachter bij de ingang. Ik ben lid geworden van de Vogelbescherming.

Anke Visser Driebergen

Merel

Ondanks veel poezen rondom mijn tuin nestelde een merel in mijn dikke klimop. Snavels vol veelsoortig bouwmateriaal verdwenen in de klimop. Vader merel hield concurrenten op afstand en sloofde zich later uit met de aanvoer van voedsel voor z’n broedende lief.

Twee jongen signaleerde ik. Moedermerel zat plots schreeuwend op de drempel van mijn schuifpui. Ik had wel eerder de indruk dat vogels met mij communiceerden, maar zó intens, en van zo dichtbij? Ik stapte de tuin in. De merel hipte paniekerig voor me uit, en toen we ongeveer ter hoogte van het nest waren, liet zich de kater van de buren uit de heg vallen en vluchtte als een speer de tuin uit. Kuikens succesvol uitgevlogen, hoewel ik ze nog een keer moest redden.

Marjo Bennink Breda

Grutto

Het zou zomaar kunnen dat mensen in coronatijd meer oog voor vogels hebben gekregen. Maar waarom nu pas, nadat ze vrijwel alle weidevogels hebben weggejaagd en uitgeroeid? Waarom nu ineens naar de verrekijker gegrepen om de laatste grutto te zien?

Arnold van der Leer Hoensbroek

Wulp

Sinds ik, jaren geleden, de indrukwekkende baltsvlucht van een wulp heb gezien en gehoord, ben ik verkocht en hou ik van vogels. Rondom mijn huis en tuin probeer ik zoveel mogelijk gelegenheid en bescherming te geven zodat ze hun jongen kunnen grootbrengen. Daarom gebruik ik ook geen gif of bestrijdingsmiddelen. Resultaat is een tuin met veel vogels. Als ik buiten de telefoon opneem, krijg ik regelmatig de vraag of ik in een volière zit.

Els Reinders Brummen

Wilma van Meteren vervangt Monic Slingerland die met vakantie is. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden