null Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

‘Corona maakt goede voornemens juist makkelijker’

Monic Slingerland

Alcoholvrij

Dit jaar doe ik voor de vierde keer mee aan ‘Ik Pas’, de Nederlandse versie van Dry January. Het blijkt gemakkelijker om een maand helemaal geen alcohol in te nemen, dan om alleen op vrijdag en zaterdag een biertje, wijntje of whisky te drinken. Corona maakt de onthouding eerder makkelijker. Geen nieuwjaarsrecepties, beperkte opening van de horeca; ik hoef aan niemand uit te leggen dat ik droogsta. Daar komt bij dat de alternatieven voor alcohol steeds beter worden. Eigenlijk heeft ‘droogstaan’ alleen maar voordelen. Op tijd naar bed, beter slapen, vaker een boek, meer energie. En toch weet ik dat ik het vanaf 1 februari moeilijk krijg. Gelukkig mag ik vanaf Aswoensdag opnieuw passen.

Jos Leijen Voorhout

Flauwekul

Goede voornemens? Jezelf voor de gek houden noem ik dat. Kijk mij eens, ik dronk een maand geen alcohol, om daarna weer in een patroon te vervallen. Ik probeer elke dag me bewust te zijn van wat ik moet doen. Dat is al moeilijk genoeg.

Berna Jansen Rijssen

Aandachtseten

Wij zijn in 2021 al gestopt met het eten van vlees en we drinken alleen alcohol in het weekend. We zijn met ons tweeën en in de loop der tijd zijn we onze maaltijd steeds vaker voor de televisie gaan gebruiken. Ook de mobiele telefoon werd steeds vaker ter hand genomen tijdens het eten. Wij nemen ons voor om ook weer gewoon aan tafel te eten en de telefoons weg te leggen. Het bevalt prima en we hebben er geen moeite mee om dit vast te houden.

Sipke Huizinga Sint Pancras

Zuivelloos

Twee jaar geleden besloten geen vlees meer te eten. Bevalt prima. Vorig jaar besloot Theo dat meer beweging nodig was. Ter plekke besloten het Pieterpad te lopen, er volgde 2500 kilometer. Dit jaar elke week ten minste vijftig kilometer. Samen hebben we gekozen om zuivel te laten staan. Lukt redelijk, af en toe een ei is toch wel prettig. Alleen de wijn, daarvoor hebben we wijselijk maar geen voornemen uitgesproken.

Theo en Birgit Kuster Feerwerd

Zelfcompassie

Het ijkmoment halverwege januari hebben we gevierd met een 0,0-procentbiertje en nu gaan we vol goede moed op naar 1 februari. De vastentijd oftewel de veertigdagenchallenge is voor ons ook een tijd zonder alcohol, naast onthouding van andere luxe zaken. Voor beide periodes geldt: het middel heiligt het doel! Goede voornemens heb ik altijd en alles lukt me niet altijd. Maar opnieuw beginnen mag ik van mezelf wel altijd. Wanneer iets goed is gegaan, drink ik er, samen met mijn lief, een goed glas wijn op.

Rita Hoogstrate Assen

Hel

De weg naar de hel is met goede voornemens geplaveid zei een van mijn voormoeders altijd. Boude uitspraak vond ik ook toen al. Mijn vertaling nu: maak geen goede voornemens, je houdt je er niet aan en je voelt je falen. Geen goede voornemens, dat is al lang mijn enige voornemen, en dat bevalt uitstekend

Anne Hunse Westerbork

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden