OpinieStrijd tegen corona

Corona is een marathon zonder finishlijn

null Beeld

De vergelijking van de strijd tegen het virus met een marathon gaat mank. Er is geen gedegen voorbereiding en hoe deze loop eruit gaat zien is ongewis. ‘De lengte is vast geen 42.195 meter’, waarschuwt journalist Cors van den Brink, met zeven marathons op zijn naam.

Cors van den Brink

Overheid en deskundigen houden ons voor dat de strijd tegen het coronavirus geen – of niet alleen – een sprint is, maar vooral een marathon. Trouw neemt deze metafoor regelmatig over, zoals in de krant van 8 april. Maar die vergelijking gaat mank, zoals iedere hardloper zich zal realiseren.

Immers: bij de start van een loopevenement weet de deelnemer wat hem of haar te wachten staat: een exact opgemeten parcours. Hoe de ‘marathon tegen corona’ eruit gaat zien is ongewis en de lengte is vast geen 42.195 meter. We weten dus niet aan wat voor wedstrijd we zijn begonnen.

Goed voorbereiden

Dat lijkt flauwe kritiek op de vergelijking. Maar de beeldspraak strekt verder dan alleen de af te leggen afstand. Een sporter is gewend en bereid om uitdagingen aan te gaan, maar wil zich wel graag goed kunnen voorbereiden. Een doordacht trainingsschema, afgestemd op je fysieke kwaliteiten, is onontbeerlijk. De hartslagmeter helpt je om je energie zo goed mogelijk te verdelen, zonder voortijdig te verzuren.

Je bestudeert vooraf het parcours, weet waar er geklommen en gedaald moet worden en uit welke hoek de wind waait. Je prent jezelf in waar de verzorgingsposten staan. Kortom: een avontuur is leuk, maar we willen wel graag alles onder controle hebben.

Over dat soort zekerheden beschik je in de coronamarathon nu juist niet. We weten niet eens waar de finish ligt. Al een paar maal zijn we geconfronteerd met een onvoorziene wijziging van het parcours en iedere hardloper weet hoe frustrerend dat is.

Jezelf voor de gek houden

Zelf was ik er tijdens een marathon eens vast van overtuigd onderweg te zijn naar kilometerpunt 38. Helaas: op het eerstvolgende bordje stond 37. Een klein verschil, inderdaad. Maar een flinke klap als je de uitputting nabij bent.

Je kunt jezelf ook voor de gek houden. De laatste kilometers van de klassieke loop tussen het dorpje Marathon en Athene gaan heuvel-af. In de verte zie je het Panathinaikon-stadion al liggen. Maar aangekomen bij de poort moet je nog een lus van een paar kilometer maken vóór je de finish mag passeren. Dat wist je natuurlijk, maar je wilde zo graag geloven dat je er al was …

En dan te bedenken dat we over de wedstrijd tegen deze ziekte zó weinig weten en dat zoveel mensen in en rond de zorg al zo moe zijn.

Lees ook:

Coronastrijd is een marathon, maar we doen alsof het een sprint is

Hoe lang houdt het personeel van ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg het nog vol als in dit tempo wordt doorgewerkt? Zij, en ook de ouderen in verpleeghuizen en hun families, zullen het zoals het er nu naar uitziet nog een tijd vol moeten houden, bleek tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden