null Beeld
Beeld

CommentaarPaasfeest

Corona dwingt tot bezinning op wat echt van waarde is

Deze zondag viert een groot deel van de christenen wereldwijd, ondanks allerlei culturele en politieke verschillen en geschillen, het feest van Pasen. Na de inkeer en de bezinning van de vastentijd klinkt zondag de boodschap van verlossing en bevrijding, het verhaal van de opstanding van Jezus. Alweer voor de tweede keer in coronatijd. Door de beperkingen die het coronabeleid ons oplegt ziet het dagelijks leven er voor velen anders uit dan voor die tijd. En dat leidt vanzelf tot bezinning.

Want al meer dan een jaar is het contact met familie en vrienden zeer beperkt, vinden huwelijken en begrafenissen in kleine kring plaats en zonder de omhelzingen die daarbij horen. Ondernemers leven in grote onzekerheid, afhankelijk van overheidssteun. Winkelen kan nauwelijks, vliegvakanties zijn onmogelijk en vooral is er niets te plannen aan feesten, concerten, reizen. Er valt veel minder te kiezen dan voor maart 2020.

Het zijn beperkingen die tot wanhoop en uitzichtloosheid kunnen leiden. Dat gebeurt ook. Des te opmerkelijker dat Nederlanders gemiddeld niet ongelukkiger of zorgelijker zijn geworden tijdens de crisis, volgens een recente peiling van het CBS naar het persoonlijk welzijn. Natuurlijk speelt daarbij een rol dat dankzij overheidssteun banen behouden zijn gebleven en faillissementen afgewend. Maar het draait niet alleen om geld of materiële zekerheid.

Vele mensen offeren het eigen belang op voor een groter belang

De crisis heeft ook duidelijk gemaakt dat Nederlanders veel meer belang hechten aan het collectief, aan familie, samenleving, vrienden, meer dan je van rasechte individualisten zou verwachten. Burenhulp kwam op gang, studenten gingen boodschappen doen voor ouderen, vrijwilligers zetten zich belangeloos in, offerden zich op.

Een wel heel bijzonder voorbeeld van iemand die dat al zijn hele leven doet is Sander de Kramer, die deze week de Four Freedoms Award ontving voor zijn belangeloze inzet voor kwetsbare mensen in een aantal Afrikaanse landen. Net als de kritische Filipijnse journaliste Maria Ressa, die deze Award ook heeft gekregen. Maar er zijn vele minder spectaculaire, maar even waardevolle voorbeelden van mensen die het eigen belang ­opofferen voor een groter belang.

De crisis dwingt ook tot bezinning op wat echt van waarde is. Het gemis van samen zijn met familie of vrienden blijkt soms schrijnender dan het gemis van de luxe vakantie.

Corona heeft ook afgedwongen dat we rekening met elkaars kwetsbaarheden houden, ons gedrag aanpassen, op elkaar letten. Dat besef, dat er onder al die eigenheimers en individualisten samen een sterke gemeenschapszin is, kan best ook gevierd worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden