null Beeld
Beeld

GoedemorgenMaaike van Houten

Corona drijft theologiestudenten naar de kerk (voor colleges dan)

Maaike van Houten

Corona drijft de circa 250 studenten van de Protestantse Theologische Universiteit naar de plek waar een groot deel van hen ook zal gaan werken: in de kerk. Bij beide vestigingen, in Amsterdam en in Groningen, zijn kerkgebouwen gevonden waar de aankomende theologen de komende semesters geregeld les krijgen van een docent op de kansel, in plaats van online.

Die externe religieuze locaties zijn nodig, omdat in de universiteitsgebouwen zelf onder het anderhalvemeter-coronaregime niet genoeg plek is. Voorlichter Esther van Beem vertelt dat de studenten bij een college ook verdeeld kunnen worden over twee zalen, maar dan moet de helft het stellen met een videoverbinding. “En bij de koffie-automaat komen ze elkaar weer tegen. Als ze met dertig zijn, heb je met die anderhalve meter zo een sliert van 45 meter. Waar laat je die?”

Vanzelfsprekende partners

Voor de theologische universiteit lag het voor de hand ruimte te gaan zoeken bij kerken, hun ‘vanzelfsprekende partners’ – de PThU is de predikantenopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland, maar je kunt er ook geestelijk verzorger of ‘algemeen theoloog’ worden. Na een oproep aan kerkelijke gemeentes hun gebouw te verhuren, stroomden de aanbiedingen binnen. Pijnacker, Lexmond, Veenendaal, Dronten, Groningen en Amsterdam, overal zijn de theologie-studenten welkom. Zelfs op Terschelling, al schreef de dominee van deze eilandgemeente erbij dat haar kerk wellicht een beetje ver was, ‘maar wel geschikt als de studenten even op retraite willen’.

In Amsterdam is ruimte gevonden in het theater van de Thomaskerk, dichtbij de Vrije Universiteit, waar de PThU is gevestigd. Ook gaan er studenten naar de Nieuwe Stad, het hart van de multireligieuze wijk Zuid-Oost. In Groningen worden colleges gegeven in de doopsgezinde en de remonstrantse kerk. Ook deze kleine vrijzinnige zusterkerken bleken bereid hun kerken voor een gereduceerde prijs te verhuren.

Lees ook:

De zin van jonge Theoloog des Vaderlands, Mark de Jager: Wees vol vreugde, met mij.

Mark de Jager (27), recent afgestudeerd aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden