opinie

Coöperatie Laatste Wil leverde zelf de munitie aan het Openbaar Ministerie

De directeur van het Humanistisch Verbond wijst op het belang van goede begeleiding bij fundamentele levensvragen.Beeld DPA

De CLW pleit voor 'goede begeleiding bij levensvragen'. Volgens Ton Vink, filosoof en consulent voor vragen rond het levenseinde, is dat precies waar het de coöperatie zelf aan ontbreekt.

Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond (HV), verdedigt het optreden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) (Opinie, 4 april).

Zij schrijft: "Laatste Wil faciliteert de zogenoemde 'autonome route' bij de wens tot sterven. Deze route is bedoeld voor personen die geen euthanasie via artsen willen, maar zelf op weloverwogen wijze en vaak op hoge leeftijd, hun leven willen kunnen beëindigen."

De inzet van de CLW zou zijn: 'Mensen de mogelijkheid geven om weloverwogen hun leven zelfstandig te beëindigen'. Maar de enige eis die de CLW aan haar leden stelde was: leeftijd 18-plus en zes maanden lid. Niks 'op hoge leeftijd' en aan de weloverwogenheid van haar leden besteedt de CLW geen enkele aandacht.

Ximena

De met veel sensatie omgeven presentatie van het LaatsteWilMiddel eindigde met de zelfdoding van de 19-jarige Ximena. Compas moet weinig hebben van een 'directe causale schuldrelatie' en van 'de conclusie dat Ximena niet meer leeft dankzij Laatste Wil'. Welnu, in onze empirische werkelijkheid is geen enkele causale relatie absoluut; we moeten het doen met meer en minder grote waarschijnlijkheden. Daar kan ik het bij laten.

"Misschien is niemand schuldig", schrijft Compas. Zal best. Maar iedereen is verantwoordelijk voor wat hij/zij doet. Ximena, maar ook het CLW-bestuur. De nogal gênante manier waarop de bestuursleden in de media vooraf al iedere verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun optreden afwezen, is te triest voor woorden.

Terecht wijst de directeur van het Humanistisch Verbond op het belang van 'goede begeleiding bij fundamentele levensvragen, waaronder het verlangen naar de dood'. En dat is precies waar de CLW geen enkele interesse in toonde.

De HV-directeur spreekt in verband met de CLW over 'een dapper initiatief, op basis van een rechtvaardige vraag die jarenlang onvoldoende gehoord is'. Is de directeur vorige maand teruggekeerd van een langdurig verblijf in een exotisch buitenland zonder wifi? Er wordt in Nederland al jarenlang een discussie over zelfeuthanasie gevoerd. En er is - verantwoord en weloverwogen, ja zeker - heel veel mogelijk.

Vorige week ontving ik als CLW-lid (al jarenlang) weer een nieuwsbrief. Net als de HV-directeur is het CLW-bestuur verontwaardigd over de aanpak van het Openbaar Ministerie: de CLW als criminele organisatie!

Wet overtreden

Om te beginnen: een criminele organisatie is geen organisatie van criminelen. Maar de CLW was voornemens in georganiseerd verband de wet te gaan overtreden, zonder daarbij enige verantwoordelijkheid te tonen voor de mogelijk dodelijke gevolgen van haar plannen. Dat heeft niets te maken met een legitieme vorm van 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. Voor alle zekerheid: ik heb het CLW-bestuur daar in september 2017 in enkele e-mails op gewezen.

Het CLW-bestuur schrijft in deze nieuwsbrief dat de grens werd bereikt door het voornemen van het OM 'het faciliteren van inkopen van middel X te benoemen als aanzetten tot zelfdoding, waaraan zware gevangenisstraffen zijn verbonden'.

Aan dat bestuur schreef ik 22 september 2017: "Jullie maken je door je publiciteit kwetsbaar voor vervolging op grond van art. 294. Maar dan niet het (gebruikelijke) lid 2, maar lid 1: 'aanzetten tot'. Met jullie optredens lever je zelf materiaal aan het OM."

Aan het eind van de nieuwsbrief beelden de CLW-bestuurders zichzelf af met een zwart balkje voor hun hoofd. Had dat niet beter een bord kunnen zijn?

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil

Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek naar zelfdodingsorganisatie Coöperatie Laatste Wil, omdat zij haar leden het zelfdodingspoeder ‘middel X’ aanbiedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden