null Beeld

CommentaarOverbevissing

Controle op visvangsten moet scherper

Redactie Trouw

Overbevissing is wereldwijd een ernstig probleem, dat in ieder geval in Europa gepoogd wordt tegen te gaan door de lidstaten sinds jaar en dag visquota toe te bedelen. Hoeveel de vissers per land mogen vangen is elke keer weer een strijd in Brussel, maar het is duidelijk dat het invoeren van visquota in zekere zin werkt.

Toch is de internationale milieuorganisatie Client­Earth van plan in Nederland een juridische procedure te starten voor het beter controleren van visladingen die aan land worden gebracht. De milieuorganisatie kondigde tegelijkertijd aan dat als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet voldoet aan het verzoek, er een rechtszaak zal volgen.

Dit laatste is een niet mis te verstaan schot voor de boeg dat serieus moet worden genomen. Na succesvolle rechtszaken tegen Shell (door Milieudefensie) en de staat (door Urgenda) achten milieuorganisaties zich kansrijk om via de rechter het naleven van milieunormen af te dwingen. Wereldwijd zijn er inmiddels veel rechtszaken tegen grote bedrijven en overheden aangespannen om naleving af te dwingen van de milieunormen die democratisch zijn afgesproken dan wel in het kader van het klimaatakkoord van Parijs (2015) internationaal zijn ondertekend.

Te weinig controleurs

Ook ClientEarth ziet nu haar kans schoon, en niet ten onrechte. De organisatie stelt dat de Uitvoeringsregeling zeevisserij onvoldoende wordt gehandhaafd. In deze regeling heeft Nederland de controle op visquota vastgelegd. De NVWA moet deze regeling uitvoeren maar dat gebeurt volgens ClientEarth gebrekkig. Het gaat naar schatting om 400 miljoen kilo vis per jaar die in Nederlandse havens aan land worden gebracht, maar adequate controle ontbreekt. De NVWA heeft te weinig controleurs in dienst en zet daarom particuliere beveiligers in die toezicht houden op een deel van de lading.

Daarnaast wordt een deel van de vangst vrijwel niet gecontroleerd. Dat deel bevindt zich op transportschepen die vis ophalen bij vissersschepen en vervolgens ingevroren aan land brengen. Die schepen worden niet onderzocht, omdat het geen vissersschepen zijn. Transporteurs moeten zelf melden hoeveel kilo ze aan boord hebben.

ClientEarth staat niet alleen in haar kritiek op de gebrekkige controles. De Europese Commissie waarschuwde Nederland vorig jaar al de controles beter en grondiger uit te voeren. Doet Nederland dat niet dan stapt de commissie naar het Europees Hof van Justitie.

Hoewel de overheid in een reactie aangaf aan verbeteringen te werken, voert de milieuorganisatie de druk op door te dreigen met een rechtszaak. Dat moet voldoende reden zijn om de controles aan te scherpen, want gezien de eerdere uitspraken maken dit soort rechtszaken echt een kans.

Lees ook:

ClientEarth zet kabinet onder druk: Nederland doet te weinig tegen overbevissing

Door gebrekkige controle op visquota in Nederland bestaat het risico op overbevissing, signaleert de milieuorganisatie ClientEarth. Zij gaat het juridische gevecht aan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden