null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnSofie Govaert

Conclusie na een week werken: je kunt ook een té vliegende start maken

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

Ik zou mezelf niet graag willen vergelijken met een ezel. Daarmee zou ik de ezel ook te kort doen, want een ezel stoot zich doorgaans níet tweemaal aan dezelfde steen. Ik heb echter voor de zoveelste keer te veel hooi op mijn vork geladen. Na een achtweekse coronaherstelvakantie voelde ik me herboren. Als een feniks uit haar as verrezen. Vol energie om weer te werken. Maar op vier locaties plusklassen, leerlingen aan huis, workshops en adviesgesprekken blijkt een té vliegende start. Om nu, na precies één week werken, moe, uitgeput en met rugpijn te balen.

Zowel de ergotherapeut als de fysiotherapeut herkennen mijn verhaal van andere coronapatiënten en adviseren mij een volgende keer gefaseerder op te starten. Goede tip. Ik wou dat ik hem zelf bedacht had.

In een klooster in Friesland leren schrijven

Om wat creatieve uitdaging te bieden aan mijn plusklassen ben ik aan het ‘meestervervalsen’ geslagen. Elk kind heeft een beroemd schilderij uitgekozen en dat maken ze na met acrylverf op een schildersdoek. De leerlingen zijn supergeconcentreerd aan het werk, maar ondanks de kleine klasjes kom ik handen tekort. De één lengt de dure acrylverf aan tot waterverf, de ander vergeet zijn kwast uit te spoelen met een harde klont tot gevolg en een ander kind houdt, nadat hij zijn schort uit heeft gedaan, het schilderij nog even tegen zijn buik. Al doende leert men, met name de juf.

Nog een week werken en dan krijg ik het even heel rustig. Ik ga op schrijfcursus. De krant heeft mij geadviseerd mijn licht op te steken over de techniek van columns schrijven. Daar blijken namelijk elementen in te zitten zoals een opbouw en structuur waar ik, maak ik uit de hint op, niet genoeg vanaf weet. Dus ik ga een week in een klooster in Friesland leren schrijven, hetgeen mij zeker niet vermoeiender lijkt dan werken op school, twee jonge kinderen en een accordeonspelende echtgenoot. Mijn oom, nog steeds levend en wel, herinnert mij aan het feit dat ik nog lang niet op Youp van ‘t Hek lijk. Anders verdiende ik immers veel geld én zou hij moeten lachen om mijn stukjes.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden