De vraag van Monic

Compromis: de klok een half uur vooruit en dat is het dan

Wat heeft u liever, vroeg chef opinie Monic Slingerland: ieder half jaar wisselen, alleen zomertijd of alleen wintertijd? De lezers verschillen van mening.

Dieren van slag

Weg met die zomertijd! En dan in de eerste plaats voor dieren: alle honden die we ooit hadden en ook die we nu hebben, zijn echt van slag. Ook onze jongste drie kleinkinderen kunnen er heel slecht tegen, maar toch passen die zich makkelijker aan dan de dieren. Onze katten hadden vanzelfsprekend nergens last van, maar wij des te meer: wanneer vooral de dames het wel tijd vonden voor een hapje of een open deur om naar buiten te kunnen, werden wij gewekt. Vooral niet de wintertijd afschaffen: ik moet er niet aan denken dat het in december pas ver na negenen licht wordt. Ook ben ik dol op sterren kijken en door de zomertijd moet ik óf laat naar bed, óf heel vroeg op.
Ineke Geernaert-van Straten, Zoetermeer

En die jetlag dan?

Elk jaar weer geniet ik van de zomertijd; eindelijk 's avonds lekker lang licht. Zelf heb ik er helemaal geen last van. Ik merk het niet eens dat de klok is verzet. Wat ik me wel afvraag, is waarom ik zoveel mensen hoor klagen over een kleine jetlag als gevolg van het verzetten van de tijd, maar ik hoor nooit iemand klagen over een soms veel grotere jetlag als gevolg van een verre vakantiebestemming. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Karin van Goor, Assen

Tegen winterdepressie

Ik ben een groot voorstander van afschaffen van de wintertijd. Veel Nederlanders werken ongeveer van 8.00 tot 17.00 uur. In de winter betekent dat twaalf weken in het donker naar het werk en in het donker terug naar huis. Als we de zomertijd aanhouden, gaat deze groep mensen in het daglicht naar huis. Een heel goed medicijn tegen winterdepressie. En of je nu tot 9.00 of tot 10.00 uur het kunstlicht aan hebt tijdens je werk, dat maakt niet uit. Aan het eind van de middag hoeft het kunstlicht niet aan.
S. Neutel, Meppel

Tussen de oren

Tegenstanders van de zomertijd: altijd maar weer dat bioritme. Wat is dat toch? Heb je echt last van dat uurtje of zit het tussen je oren? Toen mijn kinderen klein waren, schoven we eten en naar bed gaan op zondag een half uur naar voren of naar achteren en de maandag erna nog een half uur. Ze hebben er nooit last van gehad. Ik geniet ervan om 's zomers lekker lang buiten te kunnen zitten en te lezen. Wat heb ik eraan als het om 4.00 uur al licht wordt? Zomertijd aanhouden in de winter is geen goed idee omdat het dan 's morgens veel te laat licht wordt. Ik hoop van harte dat het niet doorgaat, maar ik vrees dat we letterlijk veertig jaar teruggaan in de tijd.
Trudy Baptiste, Voorschoten

Poldertijd

Het hele jaar door zomertijd of terug naar een permanente wintertijd? Of toch maar de huidige praktijk van twee tijden voortzetten? We worden het op Europees niveau zelden snel eens, dus hierover waarschijnlijk ook niet. Maar waarom dan vanuit de Nederlandse koker geen compromis voorgesteld? Draai in het voorjaar van 2020 de klok een half uurtje vooruit en laten we er daarna nooit meer aan rommelen: poldertijd!
Piet Trapman, Hardinxveld-Giessendam

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook: 
Afschaffen maar, die zomertijd en terug naar de wintertijd?

"Het enige voordeel van de zomertijd is wat mij betreft dat uur later opstaan, als eind oktober de wintertijd weer ingaat. En dat de avond dan langer duurt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden