Opinie Studie

Compenseer studenten voor het mislukte leenstelsel

Een ‘tussengeneratie’ studenten is gebruikt als proefkonijn van een mislukt experiment. De politiek moet hen compenseren door hun studieschuld deels kwijt te schelden, vindt Lotte Meerhoff, secretaris en vicevoorzitter van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Het leenstelsel leeft nog, maar is ten dode opgeschreven. Nu de politieke steun voor het leenstelsel afbrokkelt, is het tijd om na te denken over oplossingen. Een nieuwe vorm van studiefinanciering lijkt dichtbij en biedt een goede oplossing voor de toekomstige generaties studenten.

De studenten die tussen het oude en het nieuwe stelsel invallen, mogen echter niet vergeten worden. Deze tussengeneratie, die de dupe is geworden van het leenstelsel, verdient het om te worden gecompenseerd.

Mislukt experiment

De tussengeneratie kampt met verschillende problemen door het leenstelsel. Het aantal studenten met een lening is flink toegenomen; de gemiddelde studieschuld ook. Het schuldenstelsel zorgt voor prestatiedruk, burn-outs en stress. Daarbovenop krijgen afgestudeerden een lagere hypotheek als gevolg van hun schuld. Tot overmaat van ramp bleven de beloofde investeringen in het hoger onderwijs grotendeels uit. Studenten profiteren dus niet van een opleiding van hogere kwaliteit, maar kampen wel met de negatieve gevolgen van het leenstelsel. Geen generatie zou uitgesloten mogen worden van het recht op goed en betaalbaar onderwijs. Het asociale leenstelsel is een mislukt experiment met de tussengeneratie als proefkonijn.

Bestaande stress kunnen we niet wegnemen, maar toekomstige stress door geldzorgen wel. De politiek moet daarom alle studenten die zijn gaan studeren in tijden van het leenstelsel, compenseren door gedeeltelijke kwijtschelding van hun studieschuld. Dit kan een bedrag zijn ter hoogte van wat deze studenten zouden krijgen in het nieuwe stelsel. Zo wordt deze groep studenten nog enigszins tegemoetgekomen, neemt stress over geldzorgen in de toekomst af en zal het schuldenstelsel de kansen op een hypotheek niet verkleinen in vergelijking met volgende generaties studenten. De studenten van de tussengeneratie krijgen zo de financiële compensatie die ze verdienen na alle negatieve gevolgen die het leenstelsel al voor ze heeft gehad.

Dat het leenstelsel is mislukt, mag duidelijk zijn. Dat er een nieuw stelsel van studiefinanciering lijkt aan te komen, is alleen maar positief. De stressgeneratie is al genoeg benadeeld door bezuinigingen in het beleid. Daarom deze oproep aan alle politieke partijen die nu een nieuw standpunt aan het vormen zijn: vergeet alsjeblieft de tussengeneratie niet.

Lees ook:

Vormt het leenstelsel écht zo’n grote belemmering voor studenten?

De tegenstanders van het leenstelsel zeggen dat het jongeren belemmert in de kansen voor de toekomst, het klassensystemen in de hand werkt, en het geld niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs zoals beloofd. Kloppen deze argumenten?

Haal de spoken uit het leenstelsel

Terug naar de basisbeurs voor alle studenten is geen optie. Het principe dat iedereen moet investeren in z’n eigen toekomst is niet verkeerd. Toch zijn er genoeg spoken die opdoemen in het huidige leenstelsel waardoor een grote groep studenten in de financiële problemen raakt. Die spoken moeten uit de lucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden