commentaar

CO2-belasting is onontkoombaar

Demonstratie in Den Haag in februari. Beeld Werry Crone

De klimaatmars, van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam, zal morgen waarschijnlijk veel mensen op de been brengen. Ten minste twintigduizend demonstranten worden in de hoofdstad verwacht om het klimaat te redden, is hun gedachte.

De mars is het antwoord van de milieuorganisaties, maar ook FNV en de Woonbond, op het Klimaatakkoord. Zij keerden december vorig jaar de onderhandelingen daarover de rug toe. Ze wijzen naar het Klimaatakkoord; daar zit geen CO2-taks in voor de industrie. Ook missen ze het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De rekening van de energietransitie komt vooral bij de huishoudens en het midden- en kleinbedrijf terecht.

Of dit klopt en of het Klimaatakkoord sowieso toereikend is om te voldoen aan de internationale verplichtingen, zal de komende week blijken. Woensdag komen het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving met hun doorrekeningen.

De actievoerders van morgen behoren in ieder geval niet tot de groeiende groep mensen die moe zijn van al het gedoe over het veranderende klimaat. Drie jaar terug was driekwart van de mensen hier nog bezorgd over, nu nog maar 65 procent. Ook daalt de steun voor ingrijpende maatregelen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Echt in actie

Deze onderzoeksresultaten stemmen ongemakkelijk. Blijkbaar keert langzaam maar zeker het tij voor maatregelen, nu duidelijk wordt dat die geld dan wel offers gaan kosten. Net zo goed is het onbegrijpelijk dat veel mensen wel weten wat ze zouden moeten doen om duurzaam te leven, maar daar geen invulling aan geven. Tegelijk wordt wel de opvatting breed gedeeld dat nu vooral de overheid aan zet is. Die moet het bedrijfsleven dwingen om écht in actie te komen. Geheel onlogisch is die gedachte niet. Het bedrijfsleven slurpt immers verreweg de meeste energie op. En zo verbindt de wens om vooral het bedrijfsleven écht aan te pakken de groeiende groep ‘klimaatvermoeiden’ met de zo actieve klimaatmarslopers.

Dat is interessant, vooral voor de voorstanders van de door de industrie zo verfoeide CO2-taks. Dat zijn niet alleen de organisatoren van de klimaatmars. Ook vijftig maatschappelijke organisaties haakten aan bij dit initiatief. Er zijn ook pleitbezorgers van deze belasting uit onverdachte hoek, zoals het IMF, de Wereldbank, De Nederlandsche Bank en een keur aan prominente economen. Want over die CO2-taks zal het ongetwijfeld gaan de komende week, als de doorrekeningen van de planbureaus laten zien dat het huidige Klimaatakkoord onvoldoende is. Er dan nog aan ontkomen, is vrijwel onmogelijk. Of in ieder geval nauwelijks uit te leggen. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden