OpinieMensenrechten

Christenvervolging is de kanarie in de kolenmijn

Het recht om al dan niet te geloven is fundamenteel. Als daar iets is mee is, worden er meestal meer mensenrechten geschonden, schrijft Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland.

In 1948 aanvaardden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vandaag, 10 december, is het de dag van de mensenrechten. Die Verklaring heeft wereldwijd grote morele betekenis gekregen als dé standaard voor de rechten die alle mensen behoren te hebben. De realiteit is echter dat mensenrechten in talloze landen met voeten getreden worden.

Artikel 18 tot 20 

Met name de artikelen 18 tot en met 20 zijn relevant voor het werk van Open Doors. Deze artikelen gaan over vrijheid van gedachte, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Niemand in deze wereld mag vervolgd of gediscrimineerd worden vanwege zijn of haar geloofsovertuiging.

Christenen vormen volgens ons wereldwijd de grootste groep mensen die vanwege hun geloofsovertuiging worden vervolgd. Momenteel worden bijna 300 miljoen christenen vervolgd. Open Doors onderzoekt dat continu en publiceert in dat kader jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging. We onderscheiden verschillende oorzaken van deze vervolging. We zien dictatoriale paranoia bij autocratische leiders, we zien religieus nationalisme en religieuze onderdrukking. Andersdenkenden krijgen te maken met sociaal isolement, gevangenschap of zelfs de dood. En we zien meer, het loopt uit de hand.

Oeigoeren, yezidi's en baha’i

De genoemde oorzaken raken niet alleen christenen. Oeigoeren in Noordwest-China, yezidi’s in Irak en baha’i in Iran worden ook zwaar vervolgd. We zien dat christenen vaak als eersten met verdrukking te maken krijgen. Regelmatig spreken we over de signaalwerking die uitgaat van christenvervolging, als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Let op: overal waar christenen worden aangepakt, is er fundamenteel iets mis met de rechten van álle mensen.

Iedereen die prijs stelt op publieke ruimte om te geloven of niet, moet zich daarom ook zorgen maken over de situatie van vervolgde christenen. Het is een groot goed dat we in ons land ruimte hebben om te geloven en te belijden wat we willen. Niemand mag dat recht worden ontzegd of onthouden.

Sta vandaag stil bij het lot van alle mensen die vervolgd worden. Ik roep de regering en politici en met name minister Blok van buitenlandse zaken en de speciale gezant voor religie en levensovertuiging, de heer Douma, en de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, mevrouw Tahzib-Lie, op om te blijven strijden voor alle mensenrechten, vooral die genoemd in de artikelen 18-20.

Lees ook:

‘Oeigoeren in de steek gelaten door hun Turkse beschermheer’

Chinese spionnen volgen de Oeigoeren in de straten van Istanbul en Ankara. De moslimminderheid uit China zocht bescherming bij Erdogan, maar kwam bedrogen uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden