null

OpiniePolitiek

ChristenUnie, houd de deur open voor samenwerking met Forum

Beeld

Gert-Jan Segers gedraagt zich als elitair politicus door samenwerking met FvD af te wijzen. Terwijl zijn partij een verleden heeft als vertegenwoordiger van de kleine Luyden, schrijven Johan Almekinders, fractievoorzitter FvD in Overijssel en Sytse de Jong, adviseur van FvD.

Johan Almekinders en Sytse de Jong

Als door een wesp gestoken reageert partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie op zijn partij-ideoloog Wouter Beekers, die openstaat voor samenwerking met FvD. Volgens Segers “ondermijnt Forum de rechtsstaat, houdt partijleider Baudet onvoldoende afstand tot racisme en trekt hij wetenschap en onafhankelijk onderzoek voortdurend in twijfel”. De strik om de vergaarbak aan verwijten is het verwijt van populisme. Daarmee gedraagt de CU-leider zich als een elitaire politicus die is vergeten hoe ooit een zekere Abraham Kuyper óók een stem gaf aan de verachte kleine luyden.

De basket of deplorables van onze samenleving verdient nog altijd een stem. Het eigen gezicht van FvD vindt herkenning bij de kleine luyden van nu, die merken dat er eindelijk serieus naar hen wordt geluisterd. De verfrissende toon slaat aan bij kiezers die het beu zijn vermanend te worden toegesproken door politici uit een ander universum. Als het volk een stem geven populisme is, laat het dan een geuzennaam zijn.

Aanmatigend moreel oordeel

FvD hanteert een andere politieke stijl dan de CU. Van een oppositiepartij mag stevigheid worden verwacht tegenover regeringspartijen. Graag zelfs. Natuurlijk mag elke politicus zichzelf verheven voelen boven een nieuwkomer in de politiek. Maar verschillen mogen geen aanleiding zijn voor een aanmatigend moreel oordeel dat feitelijke grondslag mist en die samenwerking op voorhand blokkeert.

Want het is nogal wat om een partij die zoveel kiezers vertegenwoordigt en die volop meedoet in onze democratie, stelselmatig uit te sluiten. Deze constatering is wat anders dan beweren dat de CU moet en zal samenwerken met iedere andere partij. Waarbij het vreemd blijft dat D66 en GroenLinks, die lichtjaren zijn verwijderd van voor de CU wezenlijke thema’s, geen enkel probleem opleveren. FvD is dat voor Segers wel en om dat kracht bij te zetten haalt hij grof geschut van stal.

Met zijn harde oordeel dat een coalitie met FvD ongeloofwaardig is, gaat Segers aan een paar zaken voorbij. Hij haalt Zuid-Holland aan waar de coalitieonderhandelingen met FvD zogenaamd werden afgebroken vanwege uitingen van partijleider Thierry Baudet. De CU-leider vergeet echter te melden dat zijn partij in Overijssel wél in formatie is ­gegaan om met FvD een provinciebestuur te vormen. Hier was de PvdA spelbreker door tijdens de formatie weg te lopen.

Tegen het eigen verkiezingsprogramma in

Ook de uitleg van Segers over de samenwerking met FvD in het Europees Parlement rammelt. De CU zat eerder met Europarlementariër Derk-Jan Eppink (Vlaamse liberale partij) in de ECR-groep. Daar zaten ook de rechts-populistische partijen Ware Finnen en Zweden Democraten in. Toen Eppink na de verkiezingen FvD aanmeldde voor de ECR, probeerde CU daar tevergeefs een stokje voor te steken. Op de inhoud ketste het niet af, want CU wilde zelf graag in deze groep blijven. Vervolgens nam de CU, overigens frontaal tegen het eigen verkiezingsprogramma in, zitting in de uitgesproken eurofiele EVP-fractie.

Meetéllen betekent in de ogen van CU ook meedóen, staat in haar verkiezingsprogramma. De partij stelt er te willen zijn voor de mensen die zich niet gehoord of gezien voelen. Welnu, deze mensen verdienen het niet door Segers te worden weggezet als meelopers van vermeende racisten die als volksvertegenwoordigers niet volwaardig meetellen voor de CU.

In dit licht bezien is de handreiking van Beekers een stuk geloofwaardiger dan het streven van Segers samenwerking met FvD op iedere bestuurslaag categorisch af te wijzen. De deur openhouden biedt óók de CU een beter perspectief dan deze angstvallig in het slot gooien.

Lees ook:

Twee vliegende olifanten in de politiek

Dezer dagen zag ik twee vliegende olifanten voorbijkomen. De eerste was een appèl van twee linkse oudgedienden, Niesco Dubbelboer en Dick Pels, aan PvdA en GroenLinks hun krachten te bundelen om ‘nationalistisch rechts’ van de macht af te houden. De tweede was ook een oproep, van Wouter Beekers, partij-ideoloog van de ChristenUnie, aan zijn partij open te staan voor samenwerking met Forum voor Democratie en PVV en oog te hebben voor het ‘nieuwe nationalisme’ waar deze partijen voor staan.

Onderhandelingen met Forum dwingen partijen tot kleur bekennen

Door de Brabantse coalitieonderhandelingen moeten alle middenpartijen nadenken over een eventuele samenwerking. Ook in de ChristenUnie groeit het debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden