Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Christenen steunen Assad om te overleven

Opinie

Febroniya Atto, advocate en lid van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland

Katholieke kerk in Damascus. © afp

Wanneer zal president Basjar Assad de bloedige strijd tegen zijn eigen bevolking opgeven? Het houdt me bezig. Ik ben zelf in Nederland opgegroeid, maar een groot deel van mijn familie komt oorspronkelijk uit Syrië. Ze horen daar tot de minderheid van de christenen.

De christenen zijn voor president Basjar (en daarvoor voor zijn vader) altijd een belangrijke steunpilaar geweest voor het instandhouden van hun regime. Deze kwetsbare minderheid was veelal niet in de positie om Assad haar steun te weigeren. Met name onder de arme boerenbevolking heeft hij altijd kunnen rekenen op sympathie.

Overlevingsmechanisme
Voor veel christenen in Syrië is het een overlevingsmechanisme: door het regime goedgezind te zijn wordt hun gezin met rust gelaten en kunnen hun kinderen na een eventuele studie ten minste een baan vinden. Het gevoel van angst en onderdrukking komt tot uitdrukking in het Syrische adagium 'Trek nergens je mond open, behalve bij de tandarts'.

Diegenen die de angst en onderdrukking niet langer konden verdragen, zijn in de loop van de jaren zeventig en tachtig Syrië ontvlucht, veelal na lange detentie en het betalen van grote sommen geld in ruil voor vrijlating. Zij die achterbleven, voelden zich veelal niet in de positie om zich tegen het regime te verzetten. De Syrische staat liet daar ook geen enkele ruimte meer voor.

Toestemming
In Syrië is de staat de afgelopen decennia zelfs doorgedrongen tot de kerk. Het is ondenkbaar dat men een nieuwe priester kan wijden zonder de goedkeuring van de overheid. De arm van Al Assad reikt verder dan in andere vergelijkbare regimes. Zelfs voor een huwelijk is de schriftelijke toestemming van het regime nodig. Anders ben je ervan verzekerd dat je huwelijksdag zwaar wordt verstoord.

De afgelopen maanden hoor ik in mijn omgeving enerzijds geregeld: 'Een opvolger van Basjar zal niks beter zijn dan hij'. Volgens anderen is erger dan Al Assad niet mogelijk.

Hoewel verschillende scenario's denkbaar zijn, is bij een eventuele val van Al Assad een hevige burgeroorlog niet onwaarschijnlijk. Soennieten, salafisten, alevieten en andere religieuze groeperingen zullen strijden om de macht; ze zullen steun aan Assad willen wreken, of juist het verzet van de ander tegen datzelfde regime.

Voortekenen
Een deel van die agressie lijkt zich tegen de christenen te gaan richten. Recente aanslagen als de bombardementen op de Syrisch-orthodoxe Deir Al Adra kerk in Homs en het eeuwenoude Syrisch-katholieke Mar Mousa klooster bij het plaatsje Nebek zijn de voortekenen.

Zeker is dat de christenen in Syrië bij een vertrek van Al Assad een onzekere toekomst tegemoet gaan. Bij gebrek aan gemeenschappelijke leiding en middelen om zichzelf te verdedigen zijn ze vogelvrij. Dat de leus 'alles beter dan Basjar!' - nog - niet door alle Syrische christenen wordt geroepen, is dan ook begrijpelijk.

Lees verder na de advertentie

 
Bombardementen op Deir Al Adra-kerk in Homs zijn een veeg voorteken

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie