Opinie

Christelijke partijen waren helemaal niet goed voor emancipatie

null Beeld anp
Beeld anp

In zijn column 'In VVD-land blijft de vrouw achter' stelt Hans Goslinga terecht vast dat Mark Rutte met één vrouwelijke minister uit zijn eigen partij internationaal gezien een slecht figuur slaat, zegt historicus, journalist en auteur Alies Pegtel. Ze schreef het boek 'Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs.'

Alies Pegtel

Er kan niet voldoende worden benadrukt dat mannen als Rutte de emancipatie geen dienst bewijzen, maar Goslinga trekt aan het einde van zijn stuk de merkwaardige conclusie dat ons land onder 'de dominantie van christelijke partijen met de tijdgeest is meegegaan'.

Hij durft, want juist de christelijke partijen zijn verantwoordelijk voor de moederschapscultus die de Nederlandse vrouw tot ver in de vorige eeuw afhankelijk maakte van haar echtgenoot en haar verbood om buitenshuis te werken. Die diepgewortelde huisvrouwideologie zet vrouwen nog altijd op achterstand. De meeste vrouwen kiezen ervoor zorg te combineren met een deeltijdbaan waardoor ze zelden de top bereiken.

Dat de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé ongehuwd was, was een voorwaarde van de KVP om haar naar het Binnenhof te sturen. Getrouwde vrouwen hadden immers al een fulltime bezigheid, als verzorgster van hun gezin. Carl Romme, Klompé's beschermheer, had als minister in het kabinet van ARP'er Colijn in 1937 zelfs een wetsvoorstel gemaakt waarmee hij alle gehuwde vrouwen het werken wilde verbieden, omdat 'naar natuurlijk bestel' een vrouw thuishoorde in haar gezin.

Verandering

Pas ver na de Tweede Wereldoorlog kwamen er scheurtjes in de gezinscultus die vrouwen veroordeelde tot een bestaan als huisvrouw, maar niet dankzij de confessionelen. Tot verdriet van KVP-minister Louis Beel lukte het PvdA-Kamerlid Corry Tendeloo in 1955 steun te krijgen voor haar motie om huwende ambtenaressen niet langer te ontslaan. En in 1956 maakte haar partijgenoot Van Oven moderne huwelijkswetgeving waardoor gehuwde vrouwen handelingsbekwaam werden.

Het was tenslotte een kabinet zonder christelijke partij waarin vrouwen hun hoogste politieke positie bereikten: D66'er Els Borst en VVD'er Annemarie Jorritsma werden vicepremier in Paars II van Wim Kok. Toegegeven, dat is alweer twintig jaar geleden en is sindsdien niet meer herhaald. Goslinga heeft daarom een punt als hij stelt dat het land onder de liberalen van Rutte hopeloos bij de tijdgeest achterblijft, maar dat was onder het bewind van christendemocraat Jan Peter Balkenende helaas niet anders.

Lees ook: Vrijblijvendheid helpt niet om meer vrouwen in organisaties te krijgen, politieke durf wel
Vrijblijvendheid helpt niet om meer vrouwen in organisaties te krijgen, zegt Bercan Günel. Eisen stellen wel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden