CommentaarCDA

CDA kan over FvD beter helderheid bieden

De leden van het CDA moeten er maar eens rustig voor gaan zitten. Het landelijk bestuur van hun partij kon maar liefst vier kandidaten naar voren schuiven die zichzelf geschikt achten om als lijsttrekker te fungeren bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart van het volgend jaar. Zodat de partijleden komende weken voor die plek een keus kunnen gaan maken uit vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en de Kamerleden Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt.

Keijzer en Van Helvert profileren zich nadrukkelijk als katholieken, al zal dat feit waarschijnlijk weinig voeding geven aan een opleving van de oude bloedgroepenstrijd waar het CDA in het verleden last van had.

Eerder loopt de partij het risico opnieuw verzeild te raken in een discussie over eventuele coalitiesamenwerking met een extreem-rechtse partij. Waarbij de echo klinkt van de oproep die minister Ernst Hirsch Ballin in 2010 vergeefs deed in de Rijnhal te Arnhem, waar de leden moesten stemmen over al dan niet regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders: “Doe dit mensen in ons land niet aan, doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan.”

Dit keer treffen de CDA-leden lijsttrekkerskandidaten van wie er twee laten blijken coalitiesamenwerking met Forum voor Democratie te zullen mijden – Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt. Zij staan daarmee op het standpunt dat ook het partijbestuur uiteindelijk koos, nadat het CDA in Brabant in het provinciale bestuur wél besloot tot samenwerking met Forum.

De twee katholieken in de lijsttrekkersrace hebben een flexibeler houding in dit debat over extreem-rechts dan hun partij al zo vaak diep verdeelde. De Limburger Martijn van Helvert acht een coalitie met Forum niet uitgesloten, mits ze in die partij laten zien dat ze in Den Haag meer in huis hebben dan het doen van opmerkelijke uitspraken. En ook de Volendamse Mona Keijzer houdt ruimte open voor samenwerking met Thierry Baudet wanneer het CDA deelneemt aan een volgend kabinet.

De leden mogen, met een schuin oog op het oude trauma van de Rijnhal, nu bepalen wie ze aan het roer wensen. Zij kunnen met hun keus laten zien waar het CDA voor staat en hoe de normen en waarden van de partij anno 2020 gelezen moeten worden. Prettig voor de kiezers bij de Kamerverkiezingen die komende voorjaar willen weten waar ze aan toe zijn wanneer het CDA opnieuw gaat meeregeren. Wordt daarbij samenwerking met Forum voor Democratie uitgesloten of niet? Wat ons betreft laat de nieuwe lijsttrekker de uil van Thierry Baudet liever aan zich voorbij vliegen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden