Commentaar

Camiel Eurlings moet opstappen

Camiel Eurlings. Beeld anp

Over een ding is Camiel Eurlings in ieder geval wel duidelijk, in zijn publiekelijke spijtbetuiging die hij daags voor Oudjaar als persverklaring de wereld in stuurde. Hij wil lid blijven van het IOC. Dat continueren van deze bevoorrechte positie lijkt ook het enige doel te zijn van zijn excuses.

De wijze waarop hij formuleert wat zijn aandeel geweest is bij de hardhandige ruzie met zijn toenmalige vriendin, maakt volstrekt duidelijk waarom hij ongeschikt is om lid te zijn van zo'n belangrijke organisatie als het IOC. Timing en toon zijn cruciaal bij het maken van excuses. Camiel Eurlings is hiermee om te beginnen veel te laat, tweeënhalf jaar nadat het 'handgemeen', zoals hij dat noemt, heeft plaatsgevonden.

Hij gebruikt ook, en dat is minstens zo kwalijk, de spijtbetuiging om zijn inmiddels ex-vriendin te beschuldigen van het eveneens gebruiken van geweld. Die beschuldiging is verstopt in een zinnetje van zes vrij bleke woorden: 'De versies over de volgordelijkheid verschillen'.

Naar verluidt brak de partner van Eurlings een elleboog en liep ze een hersenschudding op. Van kwetsuren bij Camiel Eurlings zelf is niets bekend. Wel heeft hij een taakstraf gekregen. Daarna verkreeg hij opmerkelijk genoeg een Verklaring Omtrent het Gedrag, noodzakelijk om bestuurder te zijn van sportkoepel NOC-NSF.

Bestuurders bij grote sportorganisaties krijgen te maken met lastige kwesties en zeker ook met zaken waarbij integriteit, veiligheid en vertrouwen op het spel staan. Van deze bestuurders moet en hoeft geen perfect en smetteloos verleden gevraagd worden. Juist als er fouten gemaakt worden of sprake is van onhandig optreden, kan dat leiden tot voortschrijdend inzicht, tot bestuurlijke ervaring en tot een houding die leidt tot herstel van vertrouwen in de integriteit van het bestuur. Zeker in de topsport, waar afgelopen jaren geregeld kwesties als doping en de Russische atleten aan de orde zijn geweest, wordt op ethisch gebied het uiterste gevergd van bestuur. Juist daar is zo'n houding essentieel.

Door de wijze waarop Eurlings sinds die relationele vechtpartij in de nacht van 20 op 21 juli 2015 zijn verantwoordelijkheid hiervoor heeft ontlopen, maakt hij zich ten enenmale ongeschikt als bestuurder bij de sportkoepel.

Als laat teken van enig zelfinzicht zou hij zich daarom zelf moeten terugtrekken uit het NOC-NSF. Dat Nederland daarmee kans loopt de enige positie bij het IOC kwijt te raken, is natuurlijk jammer. Maar integriteit opofferen voor dat begeerde oranje tenue, dat kan natuurlijk niet. Een goede bestuurder ziet dat meteen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden