null Beeld

Lezersreacties

Burnout in de Kamer? In al die kleine fracties werkt men zich over de kop

Redactie Trouw

Kamermoe

Inderdaad zien we het ene Kamerlid na het andere omvallen (Trouw, 31 maart). Volgens mij heeft vooral de versplintering de werkdruk op­gevoerd. Kleine partijen en eenmansfracties worden geacht zich te verdiepen in álle onderwerpen. Degelijke kennis ter voorbereiding van een debat is praktisch onmogelijk. Bovendien ontstaat er bij versplintering een verdeel-en-heerscultuur vanuit het kabinet. Daarom gaat dit fenomeen uiteindelijk ten koste van de democratie. In ons land worden diverse problemen gesignaleerd door onderzoeksjournalisten. Mankementen die een degelijk voorbereide volksvertegenwoordiging had kunnen voorkomen. Een andere kiesdrempel en andere regels voor het tussentijds verlaten van een zetel zouden deze versplintering kunnen voorkomen.

Atie Klaver Wijk bij Duurstede

Kwien

Fijn dat men in zich in Rotterdam met enthousiasme voorbereidt op het verjaardagsfeest van Willem-­Alexander (Trouw, 31 maart). Maar waarom kiest men voor het thema ‘wij zijn allen kings en queens’? ­Waren er geen creatieve ideeën voor een Hollandse slogan? ‘Hand in hand voor Nederland’ (een variatie op het Feyenoordlied) zou echt bij Rotterdam horen. En een steuntje in de rug kunnen zijn voor de jarige koning.

Truus Groothuis Culemborg

Houellebecq

Kunstcollectief Kirac en de schrijver Michel Houellebecq verdienen een bos bloemen. Zelfs deze kwaliteitskrant geeft drie dagen achter elkaar aandacht aan hun marketingstunt (Trouw, 28, 29 en 30 maart). Ik wil dit nepnieuws niet meer lezen.

Frank de Munnik Utrecht

Wolf

In het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 30 maart) en de uitgelichte reactie over de wolf (Opinie) gaat de redactie ervan uit dat het een wolf was die 21 schapen in Renkum doodde. Zou kunnen, maar er is geen bewijs, het onderzoek loopt nog. Ik verwacht dat de berichtgeving correct is en niet suggestief.

Izak van Blijderveen Ridderkerk

Museumjaarkaart

Ouderen gaan minder vaak naar het museum (Trouw, 30 maart). Ontelbare jaren had ik de Museumjaarkaart bij me, vooral handig om een tentoonstelling vaker te bekijken. Ook toen ik vanwege mijn hoge leeftijd minder vaak kon gaan. Totdat het abonnement alleen nog digitaal verlengd kon worden. Ik kwam daar niet uit, net als Maarten van Rossem die hierover eind vorig jaar een podcast maakte. Hij en ik zullen niet de enigen zijn die de koop opgaven.

M. Hafkenscheid-van Stiphout Groningen

Btw

Kan iemand mij uitleggen waarom de btw-verlaging op groente en fruit ‘juridisch ingewikkeld’ is, terwijl de btw op energie vorig jaar in één klap omlaag kon?

Hank Smits Amsterdam

Ov-fiets

Het goede pleidooi voor bereikbaarheid (Opinie, 30 maart) kent één aanzienlijke uitglijder met het pleidooi voor elektrische deelfietsen. Door hun snelheid zijn deze zeker in bestaande centra gevaarlijk. Het beperkte fietsgedrag komt daar nog eens bij. Handhaving is ondoenlijk. Terwijl er al vele decennia een uitstekend alternatief is. Bij de NS-stations kun je immers voor een beperkt bedrag een fiets huren van goede kwaliteit en met makkelijke instap. Al jaren ga ik met de trein ergens naar toe, huur daar een fiets, en trap vervolgens stad en regio af.

Peter Vernooij Voorburg

BBB

Stevo Akkerman (Trouw, 31 maart) schrijft: ‘De EU verlaten, het VN-Klimaatverdrag opzeggen, zeg het maar, BBB’. Maar de BBB krijgt daar niets over te zeggen. Nog altijd zijn ‘wij van links’ er. Mocht dit kabinet zich genoodzaakt voelen de stekker uit het verdrag te trekken, dan lijkt mij een constructief oproer met inhoudelijk gestrekt been noodzaak. Rechts gaat de problemen van deze tijd niet oplossen. Rechts gedijt op maatschappelijk onrecht.

Marc Frencken Arnhem

Andere BBB

De BBB is volop in het nieuws, dik verdiend. Maar de BBB’ers die te weinig in het nieuws komen zijn de Beste Bijzondere Bezorgers. Mannen en vrouwen die voor dag en dauw opstaan en op pad gaan, met regen, wind, hagel en sneeuw. Zes dagen per week belandt Trouw op mijn deurmat. Dat wil ik hier toch even onder de aandacht brengen.

Marianne van Terheijden Tilburg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden