OpinieCommentaar

Brussels geld voor groene woningen

null Beeld

‘Iedereen doet wat’, is de leus van de overheidscampagne die burgers moet aanzetten tot klimaatvriendelijke keuzes. Voor veel huizenbezitters is de praktijk helaas anders. ‘Velen doen weinig tot niks’ is voor hen passender, getuige een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ­Europees geld kan het verschil gaan maken.

Het SCP concludeert dat veel woningbezitters, plannen en voornemens tot verduurzaming ten spijt, niet tot grote daden komen. Al decennia is bijvoorbeeld bekend dat woningisolatie energie bespaart en op termijn dus geld oplevert. Toch heeft bijna de helft van de huizenbezitters de woningisolatie niet verbeterd, bij driekwart van de woningbezitters ontbreken op het eigen dak zonnepanelen.

De verklaring daarvoor is zeer divers. Geld speelt natuurlijk altijd een rol, dus is het logisch dat het SCP een extra financiële stimulans bepleit voor mensen die deze investeringen niet zelf kunnen betalen. Dat levert ook vaak extra klimaatwinst op, want wie bijvoorbeeld oude stadswijken op grote schaal opknapt, krijgt relatief veel rendement van iedere geïnvesteerde euro, zo tochtig, slecht en ongerieflijk zijn die woningen nu vaak. Ook subsidieregelingen kunnen veel beter. Regelingen zijn nu vaak aan ­elkaar gekoppeld waardoor wie uit geldgebrek slechts één isolatiemaat­regel kan betalen, niet in aanmerking komt voor overheidssteun. Of, ook een bekende ergernis, het subsidiepotje is nét leeg.

Heldere antwoorden ontbreken

Keuzestress, dat kent de klimaatbewuste burger ook. Zeker als die ingrijpender vergroeningsplannen wil uitvoeren – een warmtepomp installeren bijvoorbeeld. Dan ben je afhankelijk van de bouw- en installatiesector die maar net zin in de klus moeten hebben. En waar blijft de gemeente met haar plan voor de gasloze wijk? Komt er nu een warmtenet of niet? Vragen genoeg, waarop heldere antwoorden vaak ontbreken, wat eerder ontmoedigt dan stimuleert.

Ondertussen tikt de tijd gewoon door. In 2030 moeten wel 2 miljoen huizen van het gas zijn – deskundigen zetten nu al vraagtekens bij de haalbaarheid, ook gezien de enorme behoefte aan vakbekwaam technisch personeel.

Maar een ding is zeker: financieel moet het lukken. Brussel heeft in het Europese coronaherstelfonds 6 miljard euro gereserveerd voor Nederland. Den Haag moet nog steeds een voorstel daarvoor indienen, maar 37 procent van alle steungeld moet volgens de regels ‘groen’ worden besteed.

Dat kan dus een stevige zet in de juiste richting betekenen voor de vergroening van de woningvoorraad. Maar ook het begin zijn van de oplossing van het enorme woningtekort.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Nederland moet klimaatbeleid flink opschroeven

Europa verhoogt het klimaatdoel naar 55 procent CO2-daling in 2030. Om daarbij aan te haken moet een nieuw kabinet met ferm milieubeleid komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden