OpinieBoerenprotest

Boze boeren hebben een punt: heroverweeg de veevoermaatregel

null Beeld
Beeld

Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming, snapt waarom de boeren zo boos zijn en woensdag weer actievoeren.

Bert van den Berg

Dat de boeren inmiddels héél boos zijn is eigenlijk logisch. Enerzijds erkennen ze dat er best wat minder eiwit mag in het krachtvoer voor de koeien, anderzijds willen ze zelf blijven beslissen welke koe wanneer tóch wat meer hiervan nodig heeft. Dat is een alleszins redelijke eis, en in het belang van de gezondheid van sommige van hun dieren: kwetsbare jonge kalfjes bijvoorbeeld.

Een minister van landbouw die niet de bewijzen kan overleggen van een ­gedegen doorrekening van de effecten van haar beleid op dierenwelzijn, schiet ernstig tekort.

De simpele redenering dat wat er niet ingaat, er ook niet uitkomt – in dit geval gevoerd eiwit dat als stikstof wordt uitgeplast – mag logisch klinken. Maar het kan niet zo zijn dat de overheid de boeren nu op de knieën dwingt om woningbouw mogelijk te maken zonder onafhankelijk wetenschappelijk advies te vragen over de gevolgen van de voorgestelde veevoermaatregel voor het dierenwelzijn. Je zou verwachten dat dit is gebeurd, maar het ministerie laat desgevraagd weten alleen informeel advies te hebben ingewonnen. En dat niet te kunnen overleggen, wat vreemd klinkt.

Turbokoeien

Een genuanceerd beeld zal het publiek niet snel krijgen. Want behalve de minister valt ook de boze boer wel degelijk iets te verwijten. Het gaat hem om meer dan alleen de gezondheid van zijn dieren. Zo eerlijk moet je zijn. Want, benauwd als hij is voor verlies aan melkgift, doet hij vaak te veel eiwit in het voer. De turbokoeien van tegenwoordig kunnen best toe met wat minder energierijk voer, oordeelde onlangs ook een deskundige van Wageningen Universiteit. De vraag is alleen hoever je daarin kunt gaan zonder dat dit schadelijk wordt, bijvoorbeeld voor hoogdrachtige koeien, droogstaande koeien en de genoemde kalveren.

Ook dierenartsen verenigd in de ­Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde laten weten dat de door de minister voorgestelde eiwitgehaltes gezondheidsproblemen gaan opleveren en daarom moeten worden bijgesteld. Minister Schouten blijft echter volhouden dat de maatregel verantwoord is en dat zij het eiwitgehalte in het veevoer wel gedetailleerd moet voorschrijven, omdat anders niet vaststaat hoeveel stikstofuitstoot wordt voorkomen. En dan weet je nog niet hoeveel huizen je mag bouwen.

De Dierenbescherming roept minister Schouten dan ook op om terug te gaan naar de tekentafel. Daar is zeker nog tijd voor, want de Tweede Kamer heeft de minister op 23 juni bij motie gedwongen om de veevoermaatregel opnieuw door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen. Ze kan dan meteen dierenwelzijn­deskundigen naar de veevoermaatregel laten kijken. En dat kan ze voortaan ­altijd doen als overheidsbeleid dierenwelzijn raakt.

Structurele aanpak

Voor de lange termijn bepleit de Dierenbescherming meer structurele oplossingen voor het aanpakken van het stikstofprobleem. Daar past vermindering van eiwit in het veevoer prima in, maar dan wel zo dat de veehouder, zo nodig in overleg met de dierenarts, ­bepaalde dieren meer eiwit kan geven als dat voor hun gezondheid is vereist.

In dit plaatje horen dan ook het inzetten van minder hoogproductieve rassen, meer weidegang, het verlengen van de levensduur van koeien, extensievere vormen van veehouderij en het uitkopen van bedrijven met veel stikstoflast voor natuurgebieden.

Pleisters plakken moet nu plaatsmaken voor een ingevulde visie van dit kabinet op de landbouw. Het huidige overheidsbeleid is bepaald geen voorportaal van de gewenste circulaire ­landbouw.

Lees ook:

Van blokkades tot brandstichting: het boerenprotest kent in Nederland een lange traditie

De boeren voeren opnieuw acties. Ze staan daarmee ze in een lange traditie van landbouwprotesten. Een blik op de geschiedenis van het boerenprotest.

Het RIVM is woensdag opnieuw het doelwit van een boerenactie. Wat gaat er gebeuren?

Opnieuw is er woensdag een boerenprotest, in Bilthoven. Wat staat er te gebeuren, en waarom? Zes vragen en antwoorden.

Boerenprotest gaat grimmige fase in

Het boerenprotest is een nieuwe fase ingegaan, met onaangekondigde demonstraties en een actie tegen een individu.

Demonstratievrijheid komt niet neer op het recht om te treiteren

Boeren die menen dat zij in hun recht staan als ze anderen lastigvallen met hun demonstraties, miskennen juist de betekenis van grondrechten en democratie. Dat schrijven rechtsgeleerden Guido Terpstra en Stefan Philipsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden