Commentaar

Bouw niet alleen muren rond Afrika, maar draag bij aan de economie

Veel migranten worden in rubberen boten en kleine vissersboten vanuit Afrika naar Europa vervoerd. Beeld ap

Nog steeds komt er een gestage stroom migranten vanuit Afrika naar Europa. Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie staken dit jaar tot nu toe een kleine 175.000 mensen de Middellandse Zee over, van wie pakweg twee derde afkomstig was uit Afrikaanse landen. 

Meer dan 3000 lieten tijdens de overtocht het leven, een schokkend aantal.

Zoveel als in 2015 is het niet, dat klopt. De stroom richting Europa is ingedamd door strengere kustbewaking en de hulp van enkele Noord-Afrikaanse landen en Turkije. Maar dat heeft dramatische consequenties: slavenhandel in Libië, doden in de Sahara en steeds hogere smokkelprijzen. Veel migranten komen klem te zitten in hun zoektocht naar een beter leven. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Op de top van Afrikaanse landen en de EU, dezer dagen in Ivoorkust, staat het voorkómen van migratie daarom centraal, naast afspraken over het terugsturen van migranten die Europa hebben gehaald maar daar niet mogen blijven. Er is de inzet om de economische ontwikkeling van Afrikaanse landen te versnellen en financieel te ondersteunen, zodat potentiële migranten op dat continent zelf een toekomst kunnen opbouwen. De potentie is er, maar nog onvoldoende om een snelgroeiende bevolking van werk en voedsel te voorzien. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Afrikaanse landen zelf, maar Europese landen kunnen niet wegkijken als de inzet tegelijkertijd de afname van economische vluchtelingen en migranten richting Europa moet zijn.

De EU moet samen met landen als China en de VS substantieel bijdragen aan de economische ontwikkeling van het Afrikaanse continent, bijvoorbeeld door het verlagen van tariefmuren voor producten uit Afrika en het bieden van onderwijsmogelijkheden voor Afrikaanse studenten. Zakendoen met Afrikaanse regimes is niet altijd eenvoudig. Maar armoedebestrijding en economische ontwikkeling zijn nodig want het is een gezamenlijk belang om mensen in Afrika perspectief te bieden. Alleen maar muren optrekken rond Europa, zoals de PVV wil, is heilloos en kansloos.

Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat Europa vanwege de vergrijzing de komende decennia een groeiende behoefte zal hebben aan immigranten voor zowel laagopgeleid als hooggeschoold werk om haar welvaart op niveau te houden. Daarin kunnen Afrikaanse landen mede voorzien. Een gereguleerd migratiebeleid moet daarom onderdeel vormen van een ondersteuningspakket aan Afrikaanse landen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier eerdere afleveringen van het commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden