null

OpinieNatuurgebieden

Boswachter: Betonnen paden in natuurgebied zijn noodzakelijk kwaad

Beeld Trouw

Patrick Jansen schreef in zijn column verontwaardigd over de lelijke betonnen paden in natuurgebied het Bargerveen in Drenthe. Maar die zijn nodig om bij veenbranden de brandweer toegang te bieden en om erosie tegen te gaan, legt boswachter Jans de Vries uit.

Jans de Vries

Vorige week kondigde columnist Patrick Jansen al op Twitter aan dat hij zijn column ging wijden aan betonpaden die overal in Nederland in natuurgebieden worden aangelegd. Dit naar aanleiding van de brede betonpaden waar hij in het Natura 2000-gebied Bargerveen op was gestuit, en waardoor zijn ‘bloed was gaan koken’.

Hij vroeg zijn Twitter-volgers naar achtergrondinformatie over hoe het precies zit. Als beheerders van het Bargerveen hebben we hem die informatie gegeven.

Echter, in zijn column ‘Natuur is geen plaats voor beton’ (Verdieping, 2 april) lezen wij daar niets van terug. Dat is prima natuurlijk, want de vrijheid van de columnist is een groot goed, maar de lezers van Trouw weten nu nóg niet waarom Staatsbosbeheer hier voor betonnen paden heeft gekozen. Daarom leggen we het graag uit.

Veenbranden

Ook wij vinden brede betonnen paden zeker niet fraai, laat dat duidelijk zijn. Maar er spelen ook andere factoren. De belangrijkste is brandpreventie.

Het Bargerveen is het meest gave hoogveengebied van Nederland. Het is zeer kwetsbaar én erg vatbaar voor lastig te bestrijden veenbranden. Om ervoor te zorgen dat bij een beginnende brand zware tankwagens van de brandweer het gebied in kunnen om erger te voorkomen, zijn brede betonnen wegen een noodzakelijk kwaad. Op enkele plekken is het pad niet 2,5 meter, maar 3,5 meter breed. Daar zijn waterputten, waar de blusvoertuigen gaan staan om gevuld te worden, zonder zo de doorgang voor andere hulpverleners te versperren. En inderdaad, er zijn reptielen die worden overreden als ze op het beton liggen op te warmen, maar bij een grote brand zou de schade aan het reptielenbestand veel groter zijn. We voeren op dit moment onderzoek uit naar het aantal slachtoffers onder reptielen.

Erosie

Een tweede reden ligt in het voorkomen van erosie. Om het water in het Bargerveen vast te houden, ligt er een dijk omheen. Elke dag lopen 1000 schapen en 110 runderen over de dijk van de stal naar het gebied. De betonnen paden zorgen ervoor dat de dieren de dijk niet verzwakken, en het water uitstroomt.

Tenslotte worden de nieuwe betonfietspaden enorm gewaardeerd door gehandicapte bezoekers. Vele mensen met rolstoel, driewielfiets, duofiets en scootmobiel maken er dankbaar gebruik van.

Concluderend, we waarderen de bijdragen van Jansen aan het publieke debat, maar de laatste woorden van zijn column “Mee stoppen, nu” illustreren dat hij hier een te eenzijdige blik heeft op de vele uitdagingen waar boswachters voor staan.

Lees ook:

De natuur is geen plaats voor enorme betonnen fietspaden

In dit prachtige Natura2000-gebied het Bargerveen kookte mijn bloed. Ik kon nog wegslikken dat de kades waren uitgevoerd als deltawerken. Maar dat daarbovenop enorme betonnen fietspaden waren aangelegd, tot wel 3,5 meter breed, was te veel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden