OpinieSekswerkers

Bordeelverbod zorgt alleen maar voor uitbuiting van sekswerkers

null Beeld

Sekswerk zal altijd blijven bestaan en criminaliseren van de bezoeker leidt enkel tot schending van de mensenrechten van sekswerkers, schrijven Walter Hoogerbeets en Michiel Odijk.

Walter Hoogerbeets en Michiel Odijk

Na de opheffing van het bordeelverbod is de ‘droom van gezellige romantiek van vrouwen van plezier die vrijwillig hun diensten leveren’ volgens enkele leden van ChristenUnie en SGP een nachtmerrie geworden (Opinie, 8 september). Daarom pleiten ze ervoor om klanten van sekswerkers tot criminelen te verklaren, het zogeheten Scandinavisch model.

FemNet en RozeLinks, werkgroepen van GroenLinks, vinden dit een vreemde redenatie. Niemand beweert dat het in de sekswerkbranche rozengeur en maneschijn is. In welke economische sector is dat wél zo? Onze partijgenoot en Tweede-Kamerlid Niels van den Berge signaleerde onlangs zorgwekkend veel uitbuiting en mensenhandel in de tuinbouw, maar niemand wil de hele sector opdoeken.

Ook vragen wij ons af waarom de initiatiefnemers het alleen over vrouwen hebben, terwijl met sekswerk ook (een deel van) het inkomen wordt verdiend door mannen en door non-binaire mensen die zich niet als man of als vrouw beschouwen.

'Sekswerkers worden zo onvermijdelijk gedwongen om hun klanten te beschermen tegen de politie’

Als leden van GroenLinks staan wij volledig achter bestrijding van mensenhandel, onderdrukking en uitbuiting. Overal, dus ook in het sekswerk. Maar wij zien niet hoe het Scandinavisch model hieraan kan bijdragen. Ook het bordeelverbod bood destijds geen oplossing tegen mensenhandel en uitbuiting.

Officieel ontziet het Scandinavisch model de sekswerkers zelf, want alleen hun klanten worden strafbaar gemaakt. Maar zo worden sekswerkers onvermijdelijk gedwongen om hun klanten te beschermen tegen de politie. Aan een klant die gearresteerd wordt, kun je immers niets verdienen. En zo komen sekswerkers zelf ook aan de rand van de legaliteit. Dit is de wereld op zijn kop. Het kan alleen maar leiden tot méér geweld tegen sekswerkers, meer uitbuiting en meer invloed van beroepscriminelen.

In 2009 voerde Noorwegen dit model in. Zeven jaar later rapporteerde Amnesty International over de resultaten. De conclusies waren, hoewel niet onverwacht, schokkend. Geweld tegen sekswerkers was toegenomen. Hun rechten werden veelvuldig geschonden. Ondersteuning of hulp zoeken was vrijwel onmogelijk geworden. Een geïnterviewde sekswerker zei: Je belt nu alleen nog de politie als je denkt dat je anders doodgaat.

De initiatiefnemers schuiven dit rapport van een gerenommeerde mensenrechtenorganisatie terzijde. Liever gebruiken ze onbenoemd onderzoek dat succes definieert als ‘minder sekswerk’. Maar het ging toch om minder mensenhandel en uitbuiting?

Geef sekswerkers een eigen stem

Wij denken daarom dat de initiatiefnemers vooral gedreven worden door het idee dat sekswerk onfatsoenlijk is. Ze kiezen voor een ‘oplossing’ die sekswerkers brodeloos en rechteloos probeert te maken.

Sekswerk is er altijd geweest en zal altijd blijven bestaan. Het biedt bovendien een mogelijkheid voor bijvoorbeeld mensen met een beperking die geen relatie hebben, om toch enig lichamelijk genot te ervaren. Onderdrukken en stigmatiseren leidt tot ondergronds gaan en mensenrechtenschendingen. Wij pleiten ervoor om als overheid met sekswerkers zélf te praten. Vragen hoe we bevorderen dat ze hun werk veilig kunnen doen. Versteviging van hun positie. Geen slinkse manieren om hen te stigmatiseren, te hinderen, te criminaliseren. De overheid moet ondersteunen waar dat nodig is.

Dit is de strategie van Nieuw-Zeeland. Sinds 2003 hebben sekswerkers daar dezelfde rechten en plichten als andere dienstverlenende beroepen. Daardoor voelen ze zich veilig en vertrouwen ze de bescherming door de overheid. Via een grote belangenorganisatie praten ze mee over het beleid. Wie het lot van sekswerkers werkelijk iets kan schelen, leert van landen waar ze zich veiliger zijn gaan voelen. Geef sekswerkers een eigen stem in plaats van te moraliseren, te stigmatiseren en te marginaliseren.

Lees ook:

Maak seks kopen strafbaar, net als in Zweden

De bedoelingen van de legalisering van prostitutie waren goed, maar uitbuiting, mensenhandel, overlast en criminaliteit tieren welig. De vier fractieleiders van de ChristenUnie(-SGP) in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam pleiten daarom voor het Scandinavische model, dat seks kopen strafbaar stelt.

Prostitutie criminaliseren? ‘Dat gaat altijd ten koste van sekswerkers’

De Tweede Kamer debatteerde vorige maand over strafbaarstelling van prostitueebezoek, op verzoek van het CDA. ‘Criminalisering gaat altijd ten koste van sekswerkers’, reageren een advocaat en een onderzoeker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden