null Beeld

Lezersreacties

Blijf niet thuis bij verkiezingen ook al gaat het niet altijd goed in de politiek

Redactie Trouw

Democratie vieren

Ooit hoorden we van iemand die op elke verkiezingsdag gebak bij de koffie nam om de democratie te vieren. Mijn vrouw en ik vinden dat zo’n goed idee dat we dat hebben overgenomen. Laten we bij alles wat er niet goed is gegaan bedenken dat politiek mensenwerk blijft, dus met vallen en opstaan. En dat we nooit op het punt moeten komen om thuis te blijven op verkiezingsdag.

Tamme Afman, Zwolle

Verkiezingsbusje

Als het grote onderwerp van de verkiezingen stikstof is en je als CDA op campagne gaat met een 45 jaar oud benzinebusje (Verdieping, 13 maart), dan wil je toch helemaal geen stemmen halen?

Jaap Molenaar, Amsterdam

Invloed uitoefenen

Onder de laatste neoliberale kabinetten is het publieke domein verworden tot een ‘open riool’ waar niemand verantwoordelijkheid voor neemt. De waterschaps- en provinciale verkiezingen zijn bij uitstek geschikt om daar invloed op uit te oefenen. Laten we ze zuiver houden en ook de (in)directe invloed van grote marktpartijen op de overheid zoveel mogelijk beperken. Een leidend principe moet zijn dat de vervuiler betaalt en niet de belastingbetaler.

Aone Faber, Haarlem

Zwart-witdenken

Een inzichtelijk interview met Kenan Malik over zijn nieuwe boek Not so black and white (Verdieping, 14 maart). Door letterlijk zwart-witdenken en het negeren van klassenverschillen in zwarte, Aziatische en islamitische gemeenschappen, krijgt de polarisatie (in de politiek en het land) vrij baan. Doet me denken aan Martin Luther King. In zijn latere activisme probeerde hij zwarte en witte arbeiders te verenigen in een gezamenlijke strijd voor sociale rechtvaardigheid. In zijn I have a dream sprak hij zich uit voor goede banen en vrijheid voor iedereen. Hij stond tussen witte en zwarte arbeiders die samen voor een leefbaar loon staakten. Als we de taal van klasse weer leren spreken, komen er wellicht andere uitslagen van de verkiezingen (al is het jammer dat Bij1 niet meedoet).

Ruth Vermeulen, Haarlem

Kritiek op onthulling

Ephimenco heeft kritiek op de Volkskrant, die misstanden op de NOS-sportredactie onthulde (Trouw, 14 maart). Alsof het de schuld van de krant is dat Tom Egbers en Jack van Gelder nu met hun hoofd op het hakblok liggen. Hij gaat er totaal aan voorbij dat er jarenlang melding is gedaan van grensoverschrijdend gedrag. Als er toen gehandeld was, had er nu niks over in de krant gestaan.

Rina Harsmolle, Hardenberg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden