null

OpinieAndere Tijden

Blijf het volk vooral verheffen met Andere Tijden

Andere Tijden maakt geschiedenis toegankelijk ook voor mensen die er anders nooit van horen, schrijft Geert Veldstra, historicus en journalist bij het Friesch Dagblad.

Geschrokken ontdekte ik vorige week dat het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de televisie verdwijnt. De publieke omroep wil zich meer op de leeftijdsgroep van twintig tot veertig jaar richten. Ik zit als 31-jarige zelf midden in deze groep en houd juist van de publieke omroep vanwege programma’s als Andere Tijden. Vanaf mijn tienerjaren zat ik ook al wekelijks voor de inmiddels weggesaneerde programma’s Boeken en Vrije Geluiden.

Het is onbegrijpelijk dat deze programma’s moeten wijken voor uitzendingen met een hoger amusementsgehalte. De NPO wordt met onze belastingen overeind gehouden om iedereen te bedienen, dus ook de niches die niet levensvatbaar zijn op de commerciële zenders. Wie amusementsprogramma’s wil, kan prima afstemmen op commerciële zenders.

Het belangrijkste argument om programma’s als Andere Tijden wel te behouden, is dat de volksverheffende functie van de NPO meer prioriteit moet krijgen. Ik volgde zelf het vmbo en mede dankzij programma’s als Andere Tijden kwam ik in aanraking met zaken die niet in mijn eigen omgeving werden aangeboden, maar wel mijn interesse hadden.

Op het vmbo maakte ik veel gebruik van Andere Tijden

Ik ging door naar de havo, de lerarenopleiding geschiedenis en haalde op de universiteit mijn master geschiedenis. In de jaren waarin ik naast mijn studie lesgaf op het vmbo, maakte ik veelvuldig gebruik van fragmenten uit Andere Tijden als ondersteuning. Zo probeerde ik de belevingswereld van mijn leerlingen te vergroten en een venster te openen naar andere werelden. Het zou doodzonde zijn als dit venster gesloten blijft en het moeilijker wordt voor de jongeren die hier interesse voor hebben, om in contact te komen met een andere cultuurwereld.

Daarom is het zaak om in deze tijd waarin het verschil tussen arm en rijk en de kansenongelijkheid toeneemt, deze toegankelijke programma’s te behouden. Ze zijn misschien wel relevanter dan ooit.

Het is begrijpelijk dat de NPO na jarenlang neoliberaal bezuinigingsbeleid op zoek gaat naar manieren om het hoofd boven water te houden, maar dit is niet de goede weg. Zo gaat de publieke omroep steeds meer op een commerciële zender ­lijken en raakt de onderscheidende functie van iedereen bedienen verder op de achtergrond.

Als er dan uiteindelijk toch bijna geen verschil meer is, wordt de stap om de publiek omroep geheel weg te saneren steeds kleiner. Het zou zonde zijn om deze infrastructuur die al jaren staat, om zeep te helpen.

Lees ook:

Hans Goedkoop is verdrietig, maar begrijpt wel dat Andere Tijden van de buis verdwijnt

Hans Goedkoop: ‘Wij lieten aan de hand van de geschiedenis zien dat het vaak te makkelijk is meteen partij te kiezen, dat iedereen wel een beetje gelijk heeft.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden