null Beeld

CommentaarMH17

Blijf de dialoog met Rusland zoeken

Trouw Redactie

De Russen hebben de gesprekken met Nederland over de MH17 gestaakt. Niet meer in gesprek willen is een botte boodschap die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Toch zal Nederland moeten proberen de lijnen met het Kremlin open te houden, hoe zwaar dat ook is. Dat vergt het uiterste van de Nederlandse en Europese diplomatie. Rusland zal hopelijk alsnog inzien dat obstructie uiteindelijk ieders belangen schaadt, ook die van Rusland zelf.

De stap van Rusland afgelopen week verbaasde niet. Rusland ligt onder vuur vanwege de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalny. Die zaak wordt grondig onderzocht, en uit die onderzoeken is al vast komen te staan dat Navalny bijna was omgekomen door het zenuwgif novitsjok. De Russische geheime dienst heeft figuurlijk het patent op dit gif, en er zijn in het verleden eerder tegenstanders van het regime (bijna) mee uit de weg geruimd. Om die reden kondigde de Europese Unie sancties af tegen hoge Russen uit die geheime dienst, en tegen het staatslaboratorium waar dit gif wordt geproduceerd.

Als tegenactie kiest het Kremlin er nu voor om niet langer met Nederland te onderhandelen over de procedure waarin Nederland Rusland aansprakelijk heeft gesteld voor de schade van het neerhalen van de MH17. Deze actie dupeert de nabestaanden van de inzittenden. Zij zijn er zeer bij gebaat dat de waarheid boven tafel komt en dat erkenning volgt door de verantwoordelijken. Alleen zo kunnen ze hun verdriet echt verwerken. Dat vergt een andere, transparante houding van Rusland.

Speelbal van internationaal krachtenspel

Helaas is de toedracht rond vlucht MH17 speelbal geworden in een internationaal krachtenspel. De vlucht werd neergehaald boven Oost-Oekraïne door een Russische BUK-raket in het jaar 2014, toen de relatie tussen Europa en Rusland al was verslechterd vanwege de Russische inval op de Krim.

Steeds vaker kiest het Kremlin de koers van stokebrand in Europese kwesties, van het Oekraïne-referendum tot verkiezingen en ook het strafrechtelijk proces rond de MH17. Het zet hiervoor grootschalige digitale desinformatie-campagnes in.

Aan de andere kant is Rusland nog steeds een van de grootste handelspartners van de EU. Het is onze naaste oosterbuur. Europa en Rusland zijn historisch en economisch nauw met elkaar verbonden. Ondernemers, boeren, wetenschappers, musici of sporters in zowel EU als Rusland hebben baat bij goede, breedgewortelde betrekkingen. Nederland en de EU hebben terecht al meermalen een ferme streep getrokken bij schendingen van Russische zijde. Desondanks moeten beide kanten blijven werken aan een relatie die harde kritiek en zware druk kan doorstaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden