De vraag van Monic

Blijf aandacht houden voor correct Nederlands, vinden Trouw-lezers

Beeld BELGA

De kennis van de Nederlandse grammatica lijkt af te nemen. En dat is geen goede zaak, vinden veel lezers die reageren op de Vraag van Monic.

Wantrouw de checker

Zolang ik ‘De vervuiler betaald’ tegenkom, terwijl overduidelijk het tegenovergestelde is bedoeld, ben ik niet bijster positief over onze grammaticale kennis. In mijn werk probeer ik collega’s op redactioneel vlak te ondersteunen. Dat wordt doorgaans gewaardeerd, maar voorzichtigheid is geboden, want niemand wil terecht worden gewezen. Vaak helpen voorbeelden of humor: rodewijnglazen/rode wijnglazen, paus op non actief/non-actief. Blind vertrouwen in de absoluut niet onfeilbare spelling/grammaticachecker van MS Word veroorzaakt veel ellende. Gezond wantrouwen is hier op zijn plaats; bij twijfel raadplege men een kenner van vlees en bloed.
Henk Warmer, Lelystad

Niet te snel oordelen

Ik lette áltijd op spelfouten. Ik vond mensen ook dom daarom. Nu heb ik een herseninfarct gehad en kan na veel tijd weer praten door middel van logopedie. Ik maak nu dus ook spelfouten en ben ook lang bezig geweest met dit stukje. Ik moet dus maar niet te snel oordelen over mensen.
Arine Mansour, Rotterdam

Causale relaties

Je hoeft maar een krant te lezen, of een tv-programma aan te horen, of je ervaart het verlies van kennis van de grammatica. Soms lijkt dat een subtiel verschil (‘iets dat’ in plaats van ‘iets wat’), maar er zijn fundamenteler veranderingen. Zo wordt het verschil tussen waarom en waardoor, met alle verwante bijwoorden, verwaarloosd. Dat betekent ook dat het verschil tussen reden (om) en oorzaak (door) lijkt te verdwijnen – en daarmee het inzicht hoe logische causale relaties in elkaar steken. Wie een oorzaak bedoelt, maar een reden geeft, miskent een proces waarbij een mens al dan niet verantwoordelijk gesteld kan worden. Hetgeen pleit voor aandacht voor grammatica in het onderwijs.
Ruud Poortier, Rijswijk

Kenbaar maken

De belangrijkste functie van de taal is om in woord of geschrift onze gedachten aan anderen kenbaar te maken. Begrijpelijk formuleren speelt daarbij de primaire rol. Secundair is de snelheid, die onder druk van de sociale media echter steeds belangrijker wordt. Zolang de functie van correct spellen daarbij niet aannemelijker wordt gemaakt dan tot nu toe, zal de kennis van de grammatica afnemen en zullen ‘schrijffouten op den duur net zo gewoon worden als onkruid’.
J.N. Lodders, Harderwijk

Gebrek aan plaatjes

Ja, ik vind het erg dat de grammatica van het Nederlands met voeten wordt getreden. Net als veel mensen pik ik spel- en taalfouten er vaak visueel uit. Ik ervaar die als letterlijk storend om te lezen. Je kunt ook zeggen: onverzorgd, met gebrek aan aandacht geschreven. Uiteraard maak ik zelf ook fouten. Ik doe wel mijn best om ze zo veel als mogelijk te vermijden. Daar gebruik ik, naast de visuele manier, ook regels voor die mij ooit als kind zijn ingeprent. Ik heb de laatste 15 jaren soms het idee dat mensen maar wat gokken, en de ene keer wel een dt schrijven en de andere keer niet. Het lijkt erop dat schrijven niet meer als kunst wordt gezien maar als gebrek aan plaatjes.
Hans Garritsen, Nijmegen

Elk weekend stelt Monic Slingerland, de chef van de opinieredactie, een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees voorgaande afleveringen.

Lees ook:

De Nederlandse taal gaat kapot door alle regels

Helemaal niet gek dat jongeren geen voordeel zien in een meer dan gemiddelde kennis van het Nederlands, aldus oud-tekstschrijver, redacteur en vertaler Felix van de Laar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden