Commentaar

Biodiversiteit begint al bij de tuintegel

Netbeheerder Tennet heeft de 'Greendeal Infranatuur' ondertekend om de biodiversiteit op de locaties van hun hoogspanningsstations te verhogen. Beeld Ton Toemen
Netbeheerder Tennet heeft de 'Greendeal Infranatuur' ondertekend om de biodiversiteit op de locaties van hun hoogspanningsstations te verhogen.Beeld Ton Toemen

Decennialang kachelde in Nederland de natuur achteruit. Heggen, struwelen, bosschages, oude landschappen: ze zijn verdwenen. Tegenwoordig is in de stad meer te genieten van natuur dan op het platteland, zoveel soorten zijn daar verdwenen.

Redactie Trouw

Lange tijd waren natuurgebieden daarop het antwoord. Maar inmiddels weten we ook dat de winst daarvan beperkt is. Natuurgebieden staan teveel onder druk door de industrie, verkeer, landbouw en woningbouw. Ook wetgeving heeft onvoldoende geholpen.

De laatste jaren is er terecht veel aandacht uitgegaan naar het klimaatprobleem. Maar minstens zo belangrijk voor het voortbestaan van de mens is de kwaliteit van de bodem – zonder goede bodem bijvoorbeeld geen akkerbouw – en de soortenrijkdom aan planten en dieren, kortom, de biodiversiteit. Wat dat betreft was de studie waaruit vorig jaar bleek dat 75 procent van de hoeveelheid insecten is verdwenen, een teken aan de wand.

Het is daarom pure winst dat 19 organisaties, waaronder wetenschappers, natuurbeschermingsclubs, de landbouwsector maar ook de Rabobank en supermarkten, nu samen hebben besloten deze ontwikkeling te stoppen. Nederland moet in 2030 een florerende delta voor mens en natuur zijn, ‘een rijke biodiversiteit aan onder ander bodemleven, planten, insecten en boerenlandvogels’, zo staat in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Snelweg

Daarmee wordt gebroken met de aloude traditie waarbij de ene partij met beschuldigende vinger wees naar de ander. Het is zoals Louise Vet, trekker van het Deltaplanoverleg het samenvat: “We hebben het met zijn allen zo gewild. Daarmee is het verlies aan biodiversiteit ook een maatschappelijk probleem.”

Het aantrekkelijke van het Deltaplan is dat het dit keer eens niet ecologie tegenover economie stelt. Economische activiteiten zijn juist prima te combineren met natuurherstel, is de gedachte. Bijvoorbeeld door boeren goed te belonen voor hun groene diensten.

Juist de brede verantwoordelijkheid voor het verlies aan natuur, maakt het herstel ook tot een brede opdracht. De partijen die het Deltaplan lanceerden, zetten slechts een eerste stap; het moet uiteindelijk een brede beweging worden van grondbezitters. Als Rijkswaterstaat bijvoorbeeld langs al die kilometers snelweg eens wat minder maait en kruidenrijk gras zaait, is dat directe milieuwinst. Dijken, bermen: het kan allemaal stukken milieuvriendelijker en aantrekkelijker.

Belangrijk is de rol van de consument. Die heeft eigenlijk nooit de werkelijke prijs – het verlies aan natuur - betaald voor zijn consumptiepatroon. Het is de vraag of dat nog wel houdbaar is. Ook op andere manier kunnen burgers hun bijdrage leveren aan herstel van de biodiversiteit. Groene heggen, struwelen, kruidenrijk gras, die hebben we nodig. Weg met die tuintegels of de houten schuttingen. Natuurherstel, dat begint in de tuin.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Een verontrustend signaal uit Katowice

Als iets de VN-klimaattop in Parijs van 2015 typeerde, dan was het wel de eendracht. In de Franse hoofdstad besloten 194 landen samen een vuist te maken tegen klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden