Column

Binnenkort vertel ik mijn dochter voor het slapen gaan het sprookje over Zenith het paard

Marijn de Vries.Beeld Maartje Geels

Ik denk dat mijn dochter een paardenmeisje wordt. Als we samen op de fiets zitten, ik op het zadel en zij in het stoeltje voorop, dan ziet zij ze eerder dan ik. “Paard”, roept ze dan. “Hiiiihihihihi.” 

We stoppen even bij het weiland, en kijken. Aandachtig. “Hop hop hop”, hoor ik uit haar mondje. Ik vul aan: “Paardje in galop.” Uren later, thuis, herinnert ze zich wat we samen zagen. “Paard”, hoor ik haar dan zachtjes tegen een autootje zeggen. “Paard. Hiiihihihi.”

Eigenlijk heb ik paarden nooit eerder goed bekeken. Ik moet toegeven dat ik een beetje bang van ze ben. Zo groot. Mijn dochter geeft me nieuwe ogen. Ik bestudeer het hoofd. De flanken en de lange benen. Er lopen best veel mooie paarden bij ons in de buurt.

Rozijntjes

Gistermiddag waren we rozijntjes aan het eten. De televisie stond aan, op de achtergrond. “Paard”, klonk het ineens vrolijk. Ik keek naar het scherm en zag dat het verslag van Indoor Brabant begon. Terwijl ze het ene na het andere rozijntje in haar mond stopte, keek mijn dochter hoe de paarden sprongen. Hop hop hop, mompelde ze.

Nu ligt ze te slapen. De bord op schoot-uitzending van ‘Studio Sport’ is net afgelopen. Het afscheid van Zenith, het kampioenspaard van Jeroen Dubbeldam dat met pensioen mag, heeft ze gemist. Maar ik heb goed voor haar gekeken, zodat ik haar binnenkort voor het slapen gaan vertellen kan dat dit sprookje beter afliep, veel beter dan dat van Totilas en Edward Gal.

Daar moest ik aan denken terwijl ik naar Zenith keek, gehuld in een wit dek. Dubbeldam zwaaide zijn cap van zijn hoofd en boog als het ware voor zijn geliefde paard, begeleid door de stem van Glennis Grace: “Zeg dat je niet hoeft te gaan, schat.” Een mierzoete scène, maar ik kan niet ontkennen dat het me emotioneerde. Vooral omdat ik me nog zo goed kan herinneren hoe kapot Edward Gal was, toen ze zijn Totilas van hem afnamen. 

Totilas is het eerste en misschien ook wel enige paard ooit waarvan ik echt onder de indruk was, al vanaf de eerste keer dat ik hem zag. Diep zwart, glanzend. Die blik in de ogen: ik wist niet dat een dier zo zelfbewust kon zijn. De grenzeloze bewondering waarmee kenners over hem spraken in de documentaire van Annette van Trigt.

In vervoering

Ik heb net even een stukje teruggekeken. “Dressuurrijden vindt hij prachtig. Als hij zichzelf kon opzadelen, dan deed hij dat.” Ik was de fenomenale omschrijving van Totilas’ eerste eigenaar alweer vergeten. Totilas en Edward Gal stuwden elkaar naar ongekende hoogte. Wereldwijd raakten miljoenen mensen volledig in vervoering bij de aanblik van die twee. Maar vlak voor het hoogtepunt moest komen, de Olympische Spelen van 2012, werd Totilas verkocht. Gal was niet zijn eigenaar, zoals bijna geen enkele ruiter de eigenaar van een miljoenen kostend toppaard is.

Het kwam nooit meer goed. De ruiter was ontroostbaar en is dat jaren na dato nog. Ook Totilas is bij een nieuwe ruiter geen schim geworden van wie hij was. Alsof je vader en zoon uit elkaar haalt. Zo is de zakenwereld.

Ik ga mijn dochter vertellen dat Zenith wél bij zijn baas mocht blijven. Dat het Springpaarden Fons Nederland Zenith aan zijn berijder schonk. Hoe Jeroen Dubbeldam hem in de wei voor gepensioneerde paarden liet, en hoe het dier daar een rondje draafde. Met zijn hoeven een paar pollen gras om krabde. Even op zijn rug door het zand rolde. Dubbeldam keek goedkeurend toe. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Lees ook:

De paardensport moet geduldig zijn en wachten op nieuwe toppaarden

De Nederlandse paardensport zit zonder medailles. De nieuwe bondscoach dressuur Alex van Silfhout wil vooral geduldig blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden