null Beeld

Lezersreacties

Bij ons lukte de asielopvang niet

Redactie Trouw

Zwarte gat

Fijn dat de voorpagina (Trouw, 13 mei) vandaag eens een ander zwart gat is dan onze dagelijkse ­intermenselijke besognes.

Marnix van der Werf, Bilthoven

Songfestival

Bij het Songfestival zijn volgens de ene lezer ten onrechte alleen maar gladde torso’s te zien en een ander suggereert dat het dit jaar net zo goed kan ophouden omdat toch al duidelijk is dat Oekraïne gaat winnen (Lezersreacties, 13 mei). Ik ben nu 26 en kijk sinds ik klein was naar het Songfestival. Het is natuurlijk een zangwedstrijd, maar draait het alleen om winnen? Mijn idee is dat het gaat over het vieren van diversiteit, het verbonden zijn met elkaar, je Europeaan voelen. Bovendien wordt uitgedragen dat je mag zijn wie je wilt zijn. Dus draag glitters, kleuren, veren, parels, baarden, lange jurken, korte jurken of geen jurken. Laat zien wie je bent. Vier je uniekheid. Ook als dat met een gladde torso is of in een hoog uitgesneden pakje. Er wordt geen onrealistisch ideaalbeeld neergezet, maar juist het tegenovergestelde: wees ­jezelf en vier dat. Douze points voor deze mooie Europese traditie.

Noëlle Brouwer-de Lange, Leeuwarden

Gemeentelijke solidariteit

Het is pijnlijk om te zien hoe schrijnend de situatie in Ter Apel is. Het is óók pijnlijk om steeds in de krant te lezen dat gemeenten onwillig zijn om te hulp te schieten en vluchtelingen op te vangen. Afgelopen najaar heeft onze gemeente Neder-Betuwe in samenwerking met het Coa zijn uiterste best gedaan om plaats te maken voor vierhonderd vluchtelingen op twee riviercruiseschepen. Zowel gemeentebestuur als bevolking was positief. Totdat het hele project stukliep op de weigering van de eigenaar van de beoogde ligplaats, tenzij het Coa de hoofdprijs aan liggeld zou overhandigen. Het enig mogelijke alternatief was de overnachtingshaven van IJzendoorn, maar daarvoor gaf Rijkswaterstaat geen toestemming. Inderdaad pijnlijk, maar hier is beslist geen sprake van onwil van de kant van de gemeente. Inmiddels vangt Neder-­Betuwe dankzij particuliere initiatieven ruim driehonderd Oekraïense vluchtelingen op.

Marijke van Dijk, Kesteren

Tent

Wat is er mis aan om de veelal alleenstaande mannelijke asielzoekers in de zomerse maanden een nette Rode Kruistent aan te bieden met goede sanitaire voorzieningen in de buurt? Wij, Nederlanders, doen niet anders in onze zomervakantie. De situatie is uiteraard niet de ideale, maar ook geen schrijnende situatie zoals vaak wordt geschreven.

Els Kok, Breda

Recht op eigen buik?

Met toenemende mate stoor ik me aan de ophef over de afschaffing van het abortusrecht, een discussie die nu speelt in de Verenigde Staten. We leven in een tijd waarin iedereen vrij toegang heeft tot voorbehoedsmiddelen en ongewenste zwangerschap met enig besef van verantwoordelijkheid niet meer zou moeten voorkomen. Recht op eigen buik versus recht op leven? Abortus is gewoon moord. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, als bijvoorbeeld het leven van de moeder risico loopt, als de zwangerschap gevolg is van verkrachting of als het kind ziek of gehandicapt zou zijn. Maar zelfs in die gevallen kiezen vrouwen nog weleens ervoor om de zwangerschap niet af te breken.

Lisa Janssen, Nijmegen

Hasselt

In het interessante artikel over kievitsbloemen (Duurzaamheid & natuur, 12 mei) wordt gesproken over het gebied De Brommert vlakbij Hasselt, dat een dorpje wordt genoemd. Wij willen er echter op wijzen dat Hasselt een stad is, en wel een Hanzestad, die al 770 jaar stadsrechten heeft.

Gerrit van der Linde en Rinie van der Linde-van Hasselt, Harderwijk

Vleestaks

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet geen ‘platte’ vleestaks invoert, blijkt uit de steun voor een motie (Trouw, 11 mei). Maar wanneer de opbrengst van deze belasting wordt gebruikt om boeren te financieren voor duurzaamheid, om gezond eten goedkoper te maken en lage inkomens te compenseren, was er waarschijnlijk wel een meerderheid geweest. Uit enquêtes blijkt namelijk dat 63 procent van de burgers dit plan steunt, waarmee milieukosten in de vleesprijs komen.

Jeroom Remmers, Tapp Coalition voor eerlijke beprijzing van vlees en zuivel, Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden