null Beeld

Lezersreacties

Bij het record aan loonstijging zijn geen winnaars, maar wel verliezers, zoals ik

Redactie Trouw

Ook lonen die niet stijgen

Een mooi stuk over hoe de inflatie aangejaagd wordt (Trouw, 15 maart). Er zijn zoals te verwachten was geen winnaars bij het huidige ‘record’ loonstijgingen omdat die direct in de prijzen worden verrekend. Er zijn wel verliezers, namelijk degenen waar het nooit over gaat: zij die zoals ik bij een bedrijf werken dat niet aan loonstijgingen doet. Die zijn er inmiddels rond een dikke 10 procent op achteruit gegaan.

Aernout Drijver, postbezorger PostNL (op de fiets) IJzendoorn

Nieuwe Partij

Dank je, Stevo Akkerman voor het oprichten van de Partij tegen Problemen, de PTP (Trouw, 15 maart). Ik stel voor de partij een leuze mee te geven: Lach Om Flapdrollen, LOF!

Wicky Barreveld Lekkerkerk

Leren (glim)lachen

Mijn vriendin heeft longcovid en is geregeld vermoeid. Haar zorgverzekering biedt lachcursussen aan voor een goede doorstroming van het lichaam. Er is eerst videocontact met een groep mensen om te oefenen in de lach te schieten en uiteindelijk een minuut te schaterlachen. Daarna de opdracht om met een cursist te bellen en alléén te lachen. Mijn vriendin vroeg of ik met haar wilde lachbellen en dat doen we nu. We lachen, gieren en brúllen en krijgen er prettige buikpijn van. Mensen om ons heen hoeven onze boventanden niet te zien en we kauwen niet op een rietje zoals in Japan wordt geoefend (Goedemorgen, 15 maart). Het werkt écht, ik merk dat ik nu anders in het leven sta.

Evamarion Scherrewitz Almere

Draagkracht

De Arbeidsinspectie adviseert de bagageafhandelaars op Schiphol tilliften in gebruik te nemen (Trouw, 15 maart). Dat werd tijd, de ouderenzorg spaart de ruggen van medewerkers al lang op die manier. Hoog tijd ook dat Schiphol de draagkracht van het milieu en de omwonenden meer gaat ontzien.

Guus Koelman Rotterdam

Feyenoord en OneLove-band

Feyenoord-aanvoerder Kökcü zegt de actie tegen racisme en discriminatie te steunen. Maar de OneLove-band wil hij komende zondag niet dragen (Trouw, 13 maart). De commissie Mijnals en Humberto Tan zijn er niet om hierover met clubs in gesprek te gaan. Oké, laat dan de publieke opinie druk uitoefenen op Feyenoord want dit getuigt van slappe knieën. Feyenoord, wijs nu per direct een andere aanvoerder aan. Een club met een slap beleid ten aanzien van gelijkwaardigheid van alle mensen verdient het niet om kampioen te worden. Hup Ajax!

Nanne Doets Aerdenhout

Private politie?

Renske Leijten waarschuwt terecht tegen plannen om taken van de politie te privatiseren (Opinie, 14 maart). Overheidsdiensten, ook de Belastingdienst en sociale voorzieningen etc. kunnen we niet overlaten aan de commercie ofwel de markt. Een klassiek voorbeeld waar het misging, ligt voor het oprapen: de geprivatiseerde belastingdienst in het Romeinse Rijk, in de eerste eeuw. Zie Matteus, Marcus en Lucas, zoekterm tollenaars.

Cor Flobbe Naarden

Mijn gratis work-out

Ook de fluweelzachte pootjes van mijn hond worden onderworpen aan een kritische analyse van de eco-afdruk (Groene Gids, 13 maart). Mijn lieve straatschoffie, gered uit barre omstandigheden in Spanje. Niet van een malafide broodfokker. Zij is mijn gratis cardiowork-out, dus geen milieu-impact van de sportschool (al die apparatuur). Door haar heb ik mijn sociale contacten, ze geeft liefde, vermindert mijn medicijngebruik (chronisch ziek) en is een vrolijke noot in huis. Natuurlijk ruim ik de poep op in biozakjes. Ik heb echter gekozen voor een veel grotere bijdrage aan het klimaat: geen kinderen. Als je dat zegt, kijken mensen je afkeurend aan.

Yolanda van der Waart Eelde

Vleesloos maal

Ik denk dat veel honden- en kattenbezitters er niet bij stilstaan dat hun huisdier voor zoveel vervuiling zorgt. Zelf was ik ook verbaasd. Er wordt gezegd dat het komt door hun voer, dat ze vlees nodig hebben. Op onze boerderij hadden we meerdere katten en een hond. In die tijd (begin jaren 50) was er geen honden- of kattenvoer, ze kregen restjes van het middagmaal. Geen vlees, wij ook vaak niet, maar aardappels en groente met wat jus. Ze smulden, waren nooit ziek, zagen er goed uit. Hoe simpel kan de oplossing zijn.

Grietje Assies Harderwijk

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden