null Beeld

ColumnSylvain Ephimenco

Bij het Haga Lyceum lopen figuren rond die er niets te zoeken hebben

Ephimenco

Benieuwd of minister Slob (ChristenUnie) zijn hand heeft overspeeld over het islamistische Haga Lyceum pakte ik gisteren de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. Tot twee keer toe las ik de bijna 10.000 woorden van de uitsprak. Formeel heeft de rechtbank punten gehekeld die niet voldoende door de minister waren onderbouwd. Overeind blijft alleen de verdenking van zelfverrijking (24.000 euro voor schoolleider Atasoy) en wat ik nepotisme noem (de broer van de schoolleider stak als zijn rechterhand 800 euro in zijn zak).

Maar wat ik schokkend vond, is dat de rechtbank erkent dat er figuren bij het Haga rondlopen die op een school niets hebben te zoeken: “De analyses over die personen bevatten wel een voldoende feitelijke onderbouwing, die de conclusies kunnen dragen dat deze personen antidemocratische en anti-integratieve opvattingen hebben en die opvattingen ook uitdragen.” Maar, jammer, niets aan te doen, want er is nog dat artikel 23 die vrijheid van onderwijs garandeert.

Nadat ik de uitspraak had gelezen, bleef ik met een naar gevoel zitten. Formeel zal de rechtbank gelijk krijgen, maar op morele grond niet. Hier ziet de rechter het grotere verband niet waarin maatschappelijk belang huist. Op deze manier doet het Haga Lyceum denken aan de beschrijving van islamitische scholen door oud premier Balkenende: gevangenissen van achterstand. Dat ik niet enthousiast of wraakzuchtig naar de politiek kan zijn naar aanleiding van deze uitspraak, is duidelijk.

Dingeman

Anders lijkt het geval bij mijn benedenbuur, Pieter Geenen, die twee dagen achter elkaar hierover tekende en zich blijkbaar goed in die uitspraak kan vinden. Zijn goed recht. Maar gisteren nam ‘Dingeman’ de hypothetische weigering van Rutte, AIVD, Slob en Halsema op de korrel en verwachtte hij kennelijk excuses aan het Haga Lyceum.

Gaat dit niet te ver als het om Femke Halsema gaat? Toen ze schooldirecteur Atasoy per brief vroeg om naar het stadhuis te komen, stuurde die de brief terug met een elegant krabbeltje van zijn hand: een opgestoken middelvinger die hij later als een ‘kaketoe’ omschreef. Diezelfde vrouwelijke burgemeester werd door Atasoy publiekelijk weggezet als een ‘domme gans’. Een echt staaltje van salafistisch seksisme jegens dé vrouw als minderwaardig wezen. Zou dan Halsema ‘sorry’ moeten zeggen tegen een man die meer weg heeft van een grove en agressieve bendeleider dan op een schooldirecteur? Iemand die staatssecretaris Dekker een ‘incompetente randdebiel’ noemde en zei dat ze bij de AIVD ‘hun tyfusbek moeten houden’.

Ik begrijp wel dat cartoonisten liever voorzichtig zijn als het om (vermeend) salafisme gaat. Vijf jaar na de cartoonistenmassamoord bij Charlie Hebdo blijft dit gevoelig. Op die 7 januari tekende Jos Collignon in de Volkskrant een Christus die zich van verdrinkende vluchtelingen afwendt. Geen gedenksteen voor de doden bij Charlie. Anders dan de profeet zal die Christus overigens niet terugschieten.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden