Brief van de hoofdredactie

Bij de foutenreeks in de puzzels past een welgemeend excuus

Beeld Maartje Geels

Zelden hebben de puzzelaars onder onze lezers zich zo gefrustreerd gevoeld over de fouten in hun dierbare hobby als in de afgelopen weken. 

‘Er zijn voortdurend problemen met de zaterdagse cryptogrammen. De puzzel klopt niet met het schema. De puzzel is niet hetzelfde als op de website. De puzzel kan niet worden ingezonden, omdat er aan de website wordt gewerkt of omdat het scherm ineens een andere inhoud heeft of omdat de knop versturen wederom weigert’, schrijft een van onze lezers zijn frustraties van zich af.

De lezers klaagden terecht, maar vonden in hun ogen maar weinig gehoor voor hun klachten. En laat ik het maar ronduit toegeven: het was een puinhoop. Diezelfde lezer: ‘Ik zie op internet een regen aan klachten, met name bij de instantie die de puzzels verzorgt, en een van de klachten is dat er niet wordt gecommuniceerd, noch op internet, noch in de papieren krant. Nooit een excuus, nooit een rechtzetting’.

Laten we met dat laatste beginnen. Onze excuses aan iedereen die graag puzzelt in de krant of in de e-paper en tegen dezelfde situatie is aangelopen als bovengenoemde lezer.

Keten aan fouten

Wat ging er mis? Een, zoals dat heet, misgreep op de redactie creëerde een keten aan andere fouten. Waarbij wij niet in staat bleken de fouten er op tijd uit te halen.

Onze puzzels zijn er in verschillende soorten en maten. De dagelijkse kruiswoordpuzzel wordt gemaakt door oud-hoofdredacteur Jaap de Berg. Deze wordt zeer goed nagekeken, hetgeen niet betekent dat fouten altijd worden voorkomen. Deze zeer populaire puzzel wordt de avond voor publicatie ingevuld door een van de eindredacteuren.

Bij de andere puzzels is de situatie anders. Die worden automatisch digitaal aangeleverd door leverancier Sanders, of nog preciezer, na de overname, door uitgever Keesing. En het ging tot voor kort vrijwel altijd goed.

Maar op 20 oktober plaatsten we per ongeluk de puzzelpagina van 27 oktober, die ook al in het systeem zat. En omdat al die pagina’s naar elkaar verwijzen, klopten ook de oplossingen niet. Bovendien waren er door een ongelukkige samenloop van omstandigheden enkele fouten geslopen in andere puzzels die waren aangeleverd: er ontbraken gegevens, verkeerde diagrammen bij de goede opgaven of andersom, en nog zo wat. Bij elkaar ergerde dat lezers enorm, zeker toen begin deze maand als correctie van een verkeerd cryptogram door de leverancier een oude puzzel bleek te zijn opgestuurd – en we dat niet zagen.

Te veel geleund

Want die puzzels zijn belangrijk, ze vormen voor velen van u een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine of de ontspanning in het weekeinde.

En daarbovenop kwamen er ­online-problemen bij. Lezers kregen geen melding van een inzending, waardoor ze dachten dat ze deze niet hadden ingestuurd, wat wel het geval bleek te zijn overigens. In de verwarring van de afgelopen weken werd op zaterdag 10 november ook nog eens een cryptogram online geplaatst die niet overeenkwam met die in de krant. Tja, nogmaals, een slechte beurt van de krant.

Trouw is een nieuwsmedium, daar gaat al onze energie in zitten. Wij leunden wat de puzzels betreft te veel op het automatische, digitale proces dat we samen met de leverancier hebben ingericht. Ook dit blijft uiteindelijk mensenwerk. We werken hard aan een oplossing.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. U leest ze op trouw.nl/briefvandehoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden