Commentaar
Bij actie tegen thuisonderwijs laat wethouder Asscher de kracht van overreding zien
Goed onderwijs is voor kinderen het toegangskaartje voor de samenleving en daarvoor moet een kind naar school. Vanuit die gedachte probeert de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher te voorkomen dat de ouders van het Islamitisch College in Amsterdam hun toevlucht nemen tot thuisonderwijs.
Hun zwak presterende school wordt wegens gebrek aan leerlingen gesloten. Tegen de honderd ouders zagen geen alternatief - andere scholen zouden te weinig rekening houden met hun orthodox-islamitische levensstijl. Inmiddels heeft Asscher vijftig ouders gesproken. Hij heeft ze er, op vijf na, van overtuigd dat een reguliere school verre te verkiezen is boven thuisonderwijs.
Dat is een geweldige prestatie. Wettelijk heeft de Amsterdamse wethouder volgens onderwijsjuristen namelijk geen poot om op te staan. Thuisonderwijs is in Nederland weliswaar niet geregeld, maar het kan wel. Ouders kunnen voor hun kinderen een vrijstelling van de leerplichtwet krijgen als ze binnen een straal van zo'n twintig kilometer geen school kunnen vinden van hun godsdienstige of levensbeschouwelijke richting. Aan die voorschriften lijken de Amsterdamse ouders te voldoen.
Asscher, zelf jurist, had zijn hoofd voor de regels kunnen buigen, en erop kunnen wijzen dat het hier om een bijzondere school gaat, waar hij als gemeentebestuurder minder over te zeggen heeft. Maar Asschers hoofd en hart zijn bij de kinderen. Die hebben deugdelijk onderwijs nodig en geen onzekere, wiebelige vorm van het collectieve thuisonderwijs dat een aantal boze ouders nu voor ogen heeft.
Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de kwestie. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) is ervan overtuigd dat een reguliere school voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen het beste is. Ruim driehonderd kinderen in Nederland krijgen thuis les. Toezicht ontbreekt, maar het schijnt die kinderen goed te gaan en daarom is de minister regulering uit de weg gegaan.
In Duitsland is thuisonderwijs verboden. Een evangelisch gezin dat de kinderen thuis wilde onderwijzen, is vorig jaar uitgeweken naar Amerika, waar thuisonderwijs als grondrecht wordt gezien. Die interpretatie staat haaks op onze traditie, waarin de vrijheid van onderwijs altijd verbonden is geweest met gezamenlijk onderricht in scholen. Maar een verbod is wel heel drastisch, zeker waar ontmoediging zo goed blijkt te werken.
undefined