ColumnJamal Ouariachi
Big Tech-bedrijven zetten AI in turbostand, niet geremd door twijfel of ratio
Het was fijn dat hier, in het veilige, vertrouwde Tijdgeest, vorige week een stuk stond over kunstmatige intelligentie, waarin een aantal zorgen rond deze zich almaar verder ontwikkelende technologie werd weggenomen. Nee, AI (Artificial Intelligence) is niet écht intelligent, niet creatief, heeft geen bewustzijn. Wel zal AI op den duur een rol gaan spelen ‘in zo’n 80 procent’ van de beroepen, maar dat zal nog jaren duren. Een rol voor AI in de medische wereld? Er moet eerst nog veel geregeld worden voor het zover is.
Dat had me allemaal gerust kunnen stellen, ware het niet dat ik een paar dagen eerder een mail had ontvangen van mijn huisartsenpraktijk. Wegens groeiende zorgvraag, personeelsgebrek, huisartsentekort, enzovoort, ziet de praktijk zich gedwongen voortaan AI in te zetten.
Want zo zijn wij mensen. Als er een technologische oplossing is, dan gebruiken we die.
Ik had me kunnen laten geruststellen, ware het niet dat in diezelfde week de godfather van AI, Geoffrey Hinton, met veel aplomb opstapte bij Google zodat hij vrijelijk zijn zorgen kon uiten over de risico’s van AI, zoals daar zijn: een toename van misinformatie en nepnieuws of de grote bedreiging die AI wel degelijk vormt voor de arbeidsmarkt.
Terecht? Half maart verscheen versie 4 van ChatGPT, de tekstgenererende monstruositeit van OpenAI. Een dag later volgde een nieuwe versie van Midjourney, dat angstaanjagend realistisch fotomateriaal genereert. Weer een paar dagen later: Runway Gen-2, een tekst-naar-video-generator. April begon met de release van Heart on my sleeve, een nummer gezongen door de Canadese artiesten Drake en The Weeknd, maar niet echt: het was zonder hun betrokkenheid door een TikTok-gebruiker gegenereerd met behulp van AI.
Een wapenwedloop
Taal, beeld, video, muziek. Op exponentiële snelheid denderen de ontwikkelingen voort, in de turbostand gezet door Big Tech-bedrijven die aan een wapenwedloop bezig zijn om een zo groot mogelijk marktaandeel te bemachtigen – niet geremd door twijfel of rationele terughoudendheid.
En dan is er nog het gegeven dat AI-techniek inderdaad niet écht intelligent is en juist daardoor onvoorspelbaar, potentieel gevaarlijk, kan reageren. Toch vertonen veel mensen die hahaha-het-zal-zo’n-vaart-niet-lopen-neiging die we ook zien bij klimaatverandering. De mens holt achter de nieuwste ontwikkelingen aan en pas als de schade onomkeerbaar is, staat hij stil om zich vertwijfeld op het hoofd te krabben.
In de VS lijken ze de ernst van de zaak te snappen. Onlangs werden de ceo’s van Google, Microsoft, OpenAI en Anthropic ontboden in het Witte Huis, waar vicepresident Harris en president Biden een beroep deden op hun morele verantwoordelijkheden.
En wat doet Nederland? Mjah… Ik verwacht weinig doortastendheid van een overheid die zelfs de systemen van de Belastingdienst niet gemoderniseerd krijgt.
Tijd voor een andere huisarts.
Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.