null Beeld

OpinieCorona

Bied jongeren gratis antistoffenbloedtest aan

In plaats van iedereen te vaccineren, zouden we moeten kijken naar hoeveel Nederlanders al antistoffen in het bloed hebben. Groepsimmuniteit komt steeds dichterbij, blijkt uit gegevens van Sanquin. Het vaccineren van alle jongeren is dan niet meer nodig, aldus lezer Peter de Kort.

Sanquin kwam onlangs met het zeer goede nieuws dat het percentage antistoffen bij ouderen is gestegen naar gemiddeld boven de 85 procent en zelfs nog steeds stijgt. Als alle kwetsbare 60-minners binnenkort hun tweede prik hebben gehad, betekent dit kort daarna dat zij zo goed als zeker volledig beschermd zijn tegen ernstige coronaverschijnselen. Dat is belangrijk omdat deze twee kwetsbare groepen in 2020 circa 99 procent van de coronadoden vertegenwoordigden.

Intussen worden ook gezonde 60-minners ingeënt mede om groepsimmuniteit te bereiken, zodat kwetsbare mensen die niet mogen worden gevaccineerd minder kans hebben om besmet te raken. Doordat vijftigers, veertigers en zelfs dertigers al worden gevaccineerd, kan in de nazomer een immuniteit van 75 tot 80 procent worden bereikt. En het mooie is dat dit zelfs lukt zonder dat je de jongeren allemaal vaccineert. Bij de 30-minners heeft namelijk sinds mei al ruim 40 procent antistoffen die meestal nog na een jaar detecteerbaar zijn in het bloed. Bovendien hebben velen T-cellen die je een bredere bescherming tegen corona geven en die het werkelijke immuniteitspercentage nog verhogen.

Focus meer op de antistoffentest

Deze snelle groei is een uitgelezen kans om jongere gezonde mensen die liever niet of maar één keer geprikt willen worden, vanaf vandaag gratis een antistoffenbloedtest aan te bieden. De positief-getesten kunnen dan met dat testbewijs op zak naar festivals en andere activiteiten, zonder elke keer een dure PCR-test te hoeven doen. Bovendien hoeven ze als ze antistoffen hebben, hooguit één keer geprikt te worden, volgens het vorige week gegeven advies van het OMT.

Zo bescherm je (oudere) jongeren tegen onnodige prikken waarvan bekend is dat de bijverschijnselen heviger kunnen zijn als je covid hebt gehad of onder de leden hebt. Daar komt nog bij dat bij jongeren soms ernstige bijwerkingen optreden.

De overheid kan miljoenen euro’s weer in de zak steken, omdat een bloedtest goedkoper is dan vaccineren en vele malen goedkoper is dan de dure PCR-test die maar kort geldig is en soms een fout-positieve uitslag geeft, waardoor veel mensen onterecht in quarantaine moeten en er niet meer op uit kunnen trekken.

Zo kan een hoge immuniteit in het najaar op natuurlijke wijze verder uitgroeien naar 85 procent zonder binnenkort massaal gezonde jongeren te vaccineren.

Lees ook:

Ook de invoering van het coronapaspoort begint een Europese chaos te worden

Net zo warrig als de reisbeperkingen tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren, verloopt de poging om alles voor Europa weer gelijk te trekken.

Antistoffen coronavirus zijn na acht maanden nog zichtbaar, en dat is goed nieuws voor de vaccins

Hoeveel Nederlanders zijn al besmet geweest met het coronavirus, blijven de antistoffen zichtbaar en wat zeggen die over de vaccins?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden