null Beeld

CommentaarMachtsoverdracht VS

Bidens inauguratie is een grote opluchting, maar genieten van de hervonden rust is er voorlopig niet bij

Er zal vandaag een collectieve zucht van opluchting worden geslaakt in grote delen van de wereld en door veel Amerikanen. Zelden hield een Amerikaanse president de wereldwijde aandacht zo gevangen als Donald Trump de afgelopen jaren, zelden zullen zoveel mensen zo hebben uitgekeken naar de afloop van een presidentiële termijn. Om twaalf uur lokale tijd is het zover: dan neemt Joe Biden het stokje van Trump over.

Daarmee gaat in de allereerste plaats hopelijk een rustige, liefst saaie periode in, waarin de wereld niet voortdurend aan Twitter gekluisterd hoeft te zitten om te kijken wat de president nu weer heeft bedacht, wie hij nu weer heeft uitgescholden of welk nepnieuws hij nu weer aan het verspreiden is. Met president Biden zal er zonder twijfel weer een vorm van normaliteit over het Witte Huis neerdalen.

Wat we nu al weten is dat hij ook het beleid weer in ‘normaal’ vaarwater wil brengen, door meteen op dag 1 een reeks radicale besluiten van Trump terug te draaien. Zo zullen de VS per direct weer toetreden tot het klimaatverdrag van Parijs en zal Biden het trumpiaanse inreisverbod voor mensen uit bepaalde islamitische landen weer afschaffen.

Maar de situatie is er helemaal niet naar om daarna rustig achterover te leunen en te genieten van de wedergekeerde rust. De uitdagingen waar Biden voor staat zijn gigantisch. Als er niets verandert – en de vraag is of er op korte termijn veel kán veranderen – tellen de VS aan het eind van februari een half miljoen coronadoden. De laatste economische cijfers wijzen ook allemaal de verkeerde richting op: herstel van die crisis zal heel veel geld en heel veel investeringen kosten.

Ook onder Biden zal de VS aan invloed verliezen ten faveure van China

Daarvoor heeft Biden politieke steun nodig en het zal niet meevallen die te verwerven, met de flinterdunne meerderheid van zijn Democratische Partij in het Congres en een Republikeinse Partij die nog geen aanstalten lijkt te maken om afscheid te nemen van Trumps koers. Laat staan dat ze zich constructief op zal stellen. Dat er de komende tijd nog een impeachmentprocedure volgt in de Senaat, zal niet meehelpen om de neuzen dezelfde richting op te krijgen.

Ook internationaal wachten Biden moeilijke kwesties. De mondiale invloed van de VS neemt ontegenzeglijk af ten faveure van een land als China. Ook onder Biden zal dát niet veranderen. Wat hij wel kan, is dat proces van machtsafbrokkeling op een verstandige manier leiden, bijvoorbeeld door definitief afscheid te nemen van het idee dat de Amerikaanse strijdkrachten de politiemacht van de wereld vormen. Maar in de eerste plaats toch vooral door terug te keren naar een wereld waarin overleg en samen optrekken met bondgenoten een centrale plaats heeft, en waarin ook tegenstrevers – zoals China – op een stevige maar betrouwbare manier worden benaderd.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden