null Beeld

CommentaarVerenigde Staten

Biden kan helaas de stagnatie niet doorbreken

Redactie Trouw

Zelfs de grootste optimist kan het Amerikaanse presidentschap van Joe Biden nog niet als een succes betitelen. En dat is uiterst jammer. Toen hij een jaar geleden van start ging met een toespraak en een ceremonie vol hoopvolle signalen, was de verwachting dat deze ervaren politicus misschien bruggen zou bouwen in het Amerikaanse Congres en in de samenleving. Inmiddels zijn grote hervormingen in het Congres gesneuveld en is de politieke kloof tussen Republikeinen en Democraten nog op geen enkele manier gedicht.

Helemaal mislukt is Bidens presidentschap uiteraard nog niet. Met veel bondgenoten heeft hij de relatie hersteld na de soms bizarre conflicten onder zijn voorganger Donald Trump. In eigen land heeft Biden onder meer investeringen in de infrastructuur veiliggesteld en heeft hij het klimaatbeleid weer een impuls gegeven, hoe moeizaam de implementatie in beide gevallen ook is. Economisch draait het goed, al loopt de inflatie nu op en ontstaat schaarste aan arbeidskrachten. Ook doet Biden manmoedige pogingen de raciale kloof in het land te dichten.

Maar voor het bouwen van bruggen is ook een welwillende opstelling aan de andere kant nodig. En die ontbreekt volledig bij de Republikeinen. Bidens frustratie daarover kwam sterk naar voren toen hij onlangs tekeerging tegen kieswetten die Republikeinen in allerlei deelstaten proberen door te voeren. Inhoudelijk volstrekt terechte frustratie overigens – de gewijzigde kieswetten lijken vooral bedoeld om Democratische kiezers het stemmen moeilijker te maken. Maar ook een teken van onmacht omdat Biden er niet in slaagt deze uitholling van het Amerikaanse democratische stelsel op federaal niveau te blokkeren.

Parallellen met de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog

Voor democratische landen in de wereld zijn die aanhoudende politieke conflicten in de Verenigde Staten slecht nieuws. De VS zijn als machtigste land van groot belang om de wereldwijde opmars van autocratisch bestuur tegen te gaan. Sommige deskundigen zien in de VS zelfs veel parallellen met de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog in de 19de eeuw. Dat is wel een zeer somber scenario, maar tekenend hoe uitzichtloos de aanhoudende politieke stagnatie in dat land wordt ingeschat.

Biden zal nu proberen met kleinere hervormingen alsnog zijn populariteit enigszins te herstellen. Maar of dat voor de congresverkiezingen van november al lukt, is zeer de vraag. Als de positie van de Democraten in het Congres verslechtert, zal de politieke stagnatie alleen maar toenemen. Nederland en Europa zullen er rekening mee moeten houden dat de VS alleen nog maar meer met zichzelf bezig zullen zijn – een situatie waarvan we een jaar geleden echt hoopten dat het nu anders zou liggen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden