null Beeld

CommentaarVerenigde Staten

Biden blaast de relatie met Europa terecht nieuw leven in

Redactie Trouw

De bakens zijn verzet, de toon is veranderd. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis als president heeft Joe Biden geleverd wat hij beloofde: een herijking van de Amerikaanse houding ten aanzien van Europa en Rusland. Waar zijn voorganger Donald Trump de Europese Unie als vijandige concurrent beschouwde, de Navo eigenlijk ten grave wilde dragen en juist veel bewondering toonde voor het Rusland van Vladimir Poetin, zet Biden de EU weer voorop, zoekt hij binnen de Navo weer naar één lijn en houdt hij zijn kritiek op Poetin bepaald niet voor zich.

Daarmee zijn niet alle problemen opgelost, maar dat verzetten van de bakens is wel een verademing. Dat Biden de Britten heeft aangesproken op de gevolgen van de brexit voor Noord-Ierland is bijvoorbeeld volstrekt terecht. Dat hij de eindeloos slepende ruzie tussen de EU en de VS over staatssteun aan vliegtuigbouwers (respectievelijk Airbus en Boeing) even in de ijskast heeft gezet, tekent zijn behoefte aan samenwerking. Dat hij Turkije tot de orde roept nu dat land geregeld conflicten aangaat met Europese Navo-bondgenoten en luchtafweer koopt van Rusland, valt te prijzen. En dat hij het autocratische Rusland en zijn destabiliserende activiteiten in oostelijk Europa de wacht aanzegt, is zeer welkom.

Extra stappen nodig

Voor de VS is steun vanuit Europa uiteraard net zo nodig. Als economisch blok van wereldniveau is de EU een cruciale bondgenoot in eventuele strategische en economische conflicten met China. Daarnaast wil Biden ook het klimaatbeleid op gang brengen, een dossier waarin de EU een voortrekkersrol vervult. En meerdere malen is gebleken dat ook in cyberspace, waar China en Rusland zich stevig roeren, de VS steun vanuit Europa of de Navo goed kunnen gebruiken. Zoals ze ook op ‘softere’ terreinen steun kunnen zoeken bij elkaar en bij bondgenoten, zoals bij het verschaffen van coronavaccins wereldwijd – een dossier waar overigens extra stappen nodig zijn.

Hoewel de soms bizarre Trump-jaren anders doen vermoeden, hebben de Europese landen en de Verenigde Staten wel degelijk ontzettend veel gemeen. Niet alleen vanwege hun democratische tradities of economisch model, maar ook gezien de problemen waarmee ze kampen. Zoals een afkalvende economische macht, de gevolgen van de klimaattransitie, de gevaren van binnenlandse polarisatie, de grote kloof tussen arm en rijk, de aanhoudende belastingontwijking door grote bedrijven, de moeizame omgang met de zwarte kanten van hun verleden, en ga zo maar door.

Verschillen zijn er ook, uiteraard. Maar het is hoe dan ook goed dat de zoektocht naar oplossingen voor de gedeelde problemen voorlopig ook weer gezamenlijk wordt uitgevoerd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden