Column

Bibberen in een wereld vol populisten

Donald Trump Beeld anp

En? Hebt u zich ook door de column van Rob de Wijk ('Somber scenario met populisten' gisteren in Trouw) bang laten maken?

Bibberen is een optie, maar je kunt ook deze feitenvrije aaneenschakeling van aannames en omissies gaan deconstrueren. De Wijk schetst in zijn stuk een maand augustus 2017 'horribilis' die hij even plausibel acht als de Brexit: Donald Trump, Marine Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ'er Norbert Hofer zijn dan volgend jaar president van hun land en Geert Wilders is premier van Nederland. Dit Luciferiaanse kwartet gaat vervolgens met Poetin hokken en moslimterroristen pesten. Allemaal de schuld van stemmers want 'het is al lang bekend dat kiezers de democratische rechtsstaat om zeep kunnen helpen en hun land in de richting van racisme, xenofobie, conflict en zelfs fascisme kunnen duwen'.

Hoe zit het echt?
Maar hoe zit het echt? Donald Trump ligt voorlopig in alle peilingen achter op Hillary Clinton, maar belangrijker nog: hij verliest in alle staten die er toe doen. In Frankrijk moet de eerste opiniepeiler die Marine Le Pen als winnares van de komende presidentsverkiezingen aanwijst, nog worden geboren. Over premier Wilders kunnen we even kort zijn: met driekwart van de kiezers en de Kamer tegenover zich na de verkiezingen, kan Wilders een premierschap op zijn buik schrijven. Alleen Oostenrijker Hofer wordt wel door gunstige peilingen voortgestuwd. Maar in zijn land is het presidentschap een machteloze ceremoniële functie.

Wat gaat het populistische kwartet doen, volgens de auteur? De rechtsstaat, de Navo en de EU opheffen en de voeten van Poetin likken! Verder de strijd tegen het terrorisme 'opvoeren' wat in nog meer terroristisch geweld resulteert want 'niets mobiliseert het extremisme beter dan dat'. Ik zou het kwartet willen adviseren om naar De Wijk te luisteren: ga niet je inlichtingendienst nog meer uitbreiden en publieke evenementen extra beveiligen, want terroristen worden daar heel boos over. Laat maar gewoon waaien.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Sylvain Ephimenco:"In zijn column rept De Wijk niet van de reden van de opkomst van populisten." Beeld Trouw

In zijn column rept De Wijk niet van de reden van de opkomst van populisten. Je zult in het stuk geen priester vinden die tijdens de mis wordt gekeeld of een politieagente die hetzelfde ondergaat voor de ogen van haar peuter. Ook geen 86 toeschouwers van vuurwerk die door een vrachtauto worden verpletterd. Allemaal te ordinair. Toch heeft het populisme waarvoor De Wijk waarschuwt voorlopig nog geen enkel slachtoffer op zijn geweten. Moslims hebben in naam van hun geloof het laatste anderhalf jaar bijna driehonderd slachtoffers gemaakt met aanslagen in Frankrijk, België of Duitsland.

Mensen bang maken met onzin is een kunst. Kijk naar Arnon Grunberg die deze week in de Volkskrant schreef: 'Het boerkiniverbod beoogt de Europese stranden moslimvrij te maken. Daarna zullen parken moslimvrij moeten worden gemaakt. Vervolgens komen bushaltes aan de beurt. Daarna de trams. Na de trams de ambtenarij'.

Maar ik geef toe: goede populistische columns schrijven is niet iedereen gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden