OpinieInvestering

Bezuinig vooral niet op kunst en cultuur

null Beeld
Beeld

Kunst en cultuur hebben en positief effect op gezondheid en welzijn. Daarop bezuinigen is ontzettend kortzichtig, aldus Bas Verberk van het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst.

Bas Verberk

Afgelopen week verscheen er een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin op basis van meer dan drieduizend studies het positieve effect van kunst en cultuur op gezondheid en welzijn wordt aangetoond. Tegelijkertijd leverden alle gemeenten vorige week hun begroting voor 2020 in bij de provincies. Wat blijkt? Als gevolg van de tekorten op zorg en welzijn besluiten gemeenten te bezuinigen op kunst en cultuur. Alsof je op een zinkend schip als eerste de reddingsboeien overboord gooit.

Het gat dichten

Hoe zat het ook alweer? In 2015 werden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Maar het bedrag dat gemeenten hiervoor kregen bleek al snel te klein en ondertussen blijven de kosten stijgen met grote tekorten tot gevolg. Geen wonder dat gemeenten op zoek gaan naar middelen om het gat mee te dichten. Een bezuiniging op sport, kunst en cultuur is een van de weinige knoppen waar een gemeente aan kan draaien. Een oplossing voor de korte termijn wellicht, maar wie z’n gitaar op het vuur gooit heeft het dan wel een avondje warm, maar er zal niemand meer dansen. En wat gooi je op het vuur als de gitaar is opgebrand? Van dansen kreeg men het ten minste nog een beetje warm.

En zo kan het gebeuren dat er aan de ene kant miljoenen worden uitgegeven om eenzaamheid onder jongeren te bestrijden en om wachtlijsten in de jeugdzorg te verkorten, terwijl er aan de andere kant wordt bezuinigd op de toneelvereniging waar jongeren elkaar ontmoeten. Zo ook kampen meer mensen dan ooit met burn-outklachten en depressies, maar worden sociale voorzieningen voor ontspanning en ontmoeting, zoals bibliotheken, dansscholen en theaters, wegbezuinigd. En dat allemaal om in de begroting voor 2020 niet in het rood uit te komen.

Besparen

Gemeenten richten hun pijlen op Den Haag dat hen opzadelde met extra taken zonder de daarbij horende middelen.

Maar gemeenten zouden beter naar zichzelf kunnen kijken. In plaats van een gat te dichten kan men er beter voor zorgen dat er niemand in valt. Een investering in sport, kunst en cultuur bespaart op de lange termijn miljoenen. En nog veel belangrijker: het levert meer gezonde en gelukkige mensen op.

Lees ook

Behoudt bibliotheken: die brengen ons samen

De bieb zorgt voor een onmisbare sociale infrastructuur, die mensen sterker maakt. Wees daar zuinig op, zegt Bart Brouwers, hoogleraar journalistiek aan de RUG.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden