Commentaar

Betere regels rond draagmoeders, liefst zo snel mogelijk

draagmoeder Beeld Brechtje Rood

Twee Nederlandse klinieken gaan gebruikmaken van de nieuwe embryowet, die niet langer bij draagmoederschap vereist dat beide wensouders hun genetisch materiaal leveren. Een volstaat. Die wijziging opent de mogelijkheid een homopaar te helpen. 

Dat paar moet zelf zorgen voor een draagmoeder en een eicel. Bij een van de twee klinieken kunnen dat verschillende vrouwen zijn. Op dat punt worden ook heterostellen ruimer bediend.

Deze mogelijkheid werd ook al geopperd door de commissie herijking ouderschap. Haar conclusies liggen er al twee jaar en houden kort gezegd in dat wensouders met het genetisch materiaal van een van beiden in aanmerking komen voor behandeling. Maar de staatscommissie voegde daaraan wel toe: mits extra goed wordt gezorgd voor de belangen van de kinderen in kwestie.

Stabiliteit van ouderschap en duidelijkheid is voor de kinderen cruciaal. Daarom moet de overdracht van de ouderlijke macht aan beide wensouders nog voor de geboorte mogelijk worden. Op dit moment bestaat de vreemde situatie dat een draagmoeder juridisch de ouder is, en dat wanneer zij is getrouwd haar man automatisch vader is. De wensouders moeten adopteren. Maar ook al regelt men de overdracht onderling, de huidige wet gaat voor. Als er onverhoopt onenigheid ontstaat, kan de zaak spaak lopen. En ook als alles goed gaat, kan het nog lang wachten zijn totdat de adoptie is geregeld, met alle onzekerheid van dien.

Het is in het belang van de draagmoeder, van de wensouders en zeker van de kinderen in kwestie om dit juridisch goed te regelen, was de duidelijke conclusie. Geef deze overdracht een bindende status en laat die ook van tevoren rechterlijk toetsen, noemde men als oplossing. Dat is ook een extra garantie dat de draagmoeder vrijwillig meedoet en alleen de kosten vergoed krijgt die ze echt maakt, zodat het geen kinderhandel kan worden. De draagmoeder houdt het recht om tot zes weken na de bevalling de overeenkomst op te zeggen.

Zware afweging

Nu doemt er wel een probleem op: die procedure is er nog niet. De betrokken klinieken moeten zelf de zware afweging maken die de staatscommissie wilde toebedelen aan de rechter. Ook bij de zaken waarin draagmoederschap en eicel geleverd worden door verschillende vrouwen. In de regeling van de staatscommissie krijgen zij meer garanties op contact met de opgroeiende kinderen. Dat ziet de commissie uitdrukkelijk als het belang van deze kinderen.

De klinieken nemen zeker in deze laatstgenoemde zaken een te grote verantwoordelijkheid op zich. Dat ze te ver voor de muziek uitlopen, komt echter ook doordat de politiek het draagmoederschap nog niet goed heeft geregeld. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden