null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Beter om de verkiezingen uit te stellen? Of toch maar de bezwaren voor lief nemen? 

Uitstel van de verkiezingen ligt erg gevoelig. Stemmen zonder campagne is vreemd.

De vraag of de verkiezingen moeten worden ­uitgesteld suddert al een tijdje, maar de temperatuur in de kookpan loopt op. Daar heeft het kort geding over stemmen per brief, aangevraagd door de Partij van de Dieren, mede aan bijgedragen. Historisch gezien is het uitzonderlijk om te willen sleutelen aan wat gezien wordt als het hart van de democratie.

Over van alles kan gedebatteerd worden: de termijn van de leden van de Eerste Kamer, de tijdelijke locatie waar het parlement moet vergaderen tijdens de verbouwing van het Kamergebouw. Maar verplaatsen van de al lang vaststaande datum van de Tweede Kamerverkiezingen, dat ligt te gevoelig. En dat is ook­ ­logisch. Kabinet, parlement en Raad van State nemen hierin geen initiatief. Vandaar dat het via de omweg van het kort geding van de PvdD aan de orde is. Dat vloeit voort uit de aangepaste maatregelen die minister Kajsa Ollongren heeft aangekondigd om stemmen in coronatijd toch veilig te houden.

 Een motie kreeg te weinig steun, vandaar de gang naar de rechter

Verkiezingen worden uitgesmeerd over drie dagen, 15, 16 en 17 maart, er kunnen dit keer niet twee maar drie volmachtstemmen worden uitgebracht en 70-plussers kunnen per post stemmen. Dat laatste wil de PvdD uitbreiden tot alle burgers. Een motie kreeg te weinig steun, vandaar de gang naar de rechter. Die doet uiterlijk 19 februari ­uitspraak. Als de rechter de PvdD ­gelijk geeft, worden de verkiezingen sowieso uitgesteld. Naar verwachting zullen er dan veel poststemmen binnenkomen en dat is niet meer te organiseren voor 17 maart.

In de huidige uitzonderlijke omstandigheden zijn er zeker redenen om de verkiezingen uit te stellen. Hoe de besmettingscijfers over vier, vijf weken zijn, is ongewis, maar ­zeker als ze dan weer stijgen, zal een flink aantal kiezers thuisblijven. ­Verder is er nauwelijks gelegenheid om zo campagne te voeren dat er ­direct contact is met de kiezers. En inhoudelijk is de campagne gekaapt door corona.

Andere, soms belangrijker onderwerpen, schuiven naar de achtergrond

Het beteugelen van die crisis schuift andere, soms belangrijker onderwerpen, zoals het klimaat, naar de achtergrond. Hoe te kiezen als onduidelijk is welke langetermijnplannen partijen hebben als het gaat om de energietransitie, of de inrichting van de gezondheidszorg, migratie, of de woningmarkt?

Dat van uitstel afstel komt, daar hoeven we in het geval van de verkiezingen niet bang voor te zijn. Een groot bezwaar tegen uitstel is wel dat onduidelijk is wanneer het weer wél veilig zal zijn om verkiezingen te houden. Een minstens zo groot bezwaar is dat de problemen met ­klimaat, zorg en wonen eergisteren al flink aangepakt hadden moeten worden. Hoe langer er een demissionair kabinet aan zet is, hoe groter die problemen worden.

Wat vindt u: moeten de verkiezingen uitgesteld worden?

Reageren?
Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden